Noutati / Publicatii

 

Patron, patrimoniu semnificativ, venituri mari? Ati putea fi vizati de fisc!

Patroni bogati de firme sarace, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, alte persoane cu risc fiscal ridicat sunt verificate de ANAF in programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal.

5.399 de persoane impartite in patru grupe de risc vor fi verificate in prima faza.

Așa cum anticipa Contexpert, la inceputul anului, in newsletter-ul Veniturile mari: Persoanele care nu declara se expun la riscuri mari, verificarea persoanelor fizice s-a intensificat in 2015.

De retinut ! In cadrul acestor verificari, contribuabilii au posibilitatea sa apeleze la asistenta de specialitate, scopul principal al autoritatilor fiind conformarea voluntara la plata.

Daca in urma verificarilor sunt depistate diferente intre veniturile declarate si cele reale mai mari de 10%, dar nu mai mici de 50.000 lei, acestea vor fi impozitate cu 16%, la care se adauga penalitati de 18,25% pe an.

Important! Din 2016 sistemul de penalitati se va modifica dramatic, astfel ca se va adauga o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe zi, cumulat cu accesoriile de intarziere ( de 0,02% pe zi, respectiv de 0,01% pe zi) nivelul penalitatii va ajunge la 40,15% pe an.

In cazul in care exista suspiciuni ca averea a fost dobandita prin infracțiuni sunt sesizate organele penale.Verificarile vizeaza doar perioada incepand din 2011, astfel ca situatia fiscala anterioara acestui an nu va fi supusa controlului.

Care este baza legala?

Verificarile au ca baza legala articolele 1091 – 1094 din Codul de procedura fiscala  si prevederile H.G. nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate.

Care sunt etapele verificarii?                                       

In primele etape ale verificarii, contribuabilul persoana fizica nu este informat cu privire la demersurile fiscului:

Ce este verificarea fiscala prealabila documentara?

Sunt examinate patrimoniul, fluxurile de trezorerie si alte elemente relevante.

Informatiile sunt culese de la autoritati si institutii publice (banci, A.N.C.P.I., notari publici, directii de impozite si taxe locale, Directia inmatriculari vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Registrul naval, Registrul aeronautic, persoanele fizice si juridice ce au avut raporturi economice sau juridice, in principal, societati comerciale, autoritatile fiscale din alte state).

Cum decurge verificarea fiscala?

Dupa verificarea prealabila documentara se intocmește un raport  cu propunerea de a continua sau de a inceta procedura de verificare.

Verificarea continua daca exista o diferenta semnificativa intre veniturile realizate de persoana fizica, calculate in baza situaţiei fiscale personale si veniturile declarate.

Verificarea se face cu colaborarea persoanei fizice verificate care va primi un aviz de verificare, insotit de un extras din raportul de verificare fiscala si de Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale.

Odata cu comunicarea avizului i se poate solicita persoanei verificate sa depuna declaratia de patrimoniu si venituri.

In cazul in care declaratia de patrimoniu si venituri este solicitata pe parcursul verificarii, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data  comunicarii solicitarii.

Locul desfasurarii verificarii fiscale este sediul organului fiscal sau, la cererea persoanei fizice la: domiciliul sau sau la domiciliul/sediul persoanei care ii acorda asistenta de specialitate sau juridica.

Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

Verificarea se incheie cu un raport scris care va sta la baza emiterii deciziei de impunere sau, dupa caz, a unei decizii de incetare a procedurii de verificare.

Cum a procedat Fiscul cand a selectat cele 5.399 de persoane?

Filtrul 1: Identificarea celor care au cheltuieli semnificative

Au fost identificate 295.253 de persoane fizice au intrat in eşantionul supus analizei de risc după aplicarea filtrului 1.

Filtrul 2: Analiza de risc in 6 pasi

Au fost identificate 132.246 de persoane fizice cu diferenta intre veniturile estimate si veniturile declarate mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei.

Filtrul 3: Determinarea cazurilor semnificative

Au fost identificate 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.

Filtrul 4: Determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude

Rafinare 1: Creşterea gradului de precizie a filtrarii

Dintre cele 5.884 de persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 mil lei era acoperit de veniturile sotilor.

Au fost identificați 4.723 de contribuabili cu risc fiscal ridicat.

Rafinare 2: Celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude sau afini până la gradul II) identificati cu risc fiscal în esantionul de 132.246.

Au fost identificati 7.879 de contribuabili propusi pentru verificare amanuntita.

Cei 7.879 sunt impartiti in 4 grupe de risc:

Grupa 1: Patron bogat de firma saraca;

Grupa 2: Persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute;

Grupa 3: Persoane cu venituri volatile;

Grupa 4: Alte persoane care nu intra in primele 3 grupe.

Au fost identificati 5.399 contribuabili vizati pentru prima serie de verificari.