Noutati / Publicatii

 

ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 79/2017 PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII NR. 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 vor intra in vigoare urmatoarele modificari:

Reducerea numarului de contributii sociale

Contributia de asigurari sociale (CAS)

Contributia la pensii va fi datorata de catre angajati sau de persoane pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, in cota de 25%. Angajatorul poate datora o cota suplimentara in cazul in care sunt conditii deosebite de munca (4%) sau conditii speciale de munca (8%).

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Ordonanta prevede cota de contributie de asigurari sociale de sanatate de 10% ca fiind datorata de angajati sau de alte persoane fizice care au obligatia platii acestei contributii.

Contributia asiguratorie pentru munca

Contributia asiguratorie de munca in cota de 2,25% se datoreaza de catre angajatori sau persoane asimilate angajatorilor pentru venituri din salarii si asimilate salariilor.

Aceasta contributie va ingloba celelalte contributii obligatorii existente in momentul de fata: pentru somaj, pentru concedii medicale, pentru accidente de munca si riscuri profesionale si pentru creante salariale.

Atentie! Contributia la fondul de solidaritate este reglementata de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ce nu a fost modificata. Ca urmare acesta contributie va ramane in vigoare si in anul 2018.

Societatile care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Incepand cu data de 1 septembrie  2017, societatile care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Concluzii:

Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%

Ordonanta prevede reducerea cotei de impunere de la 16% la 10% pentru veniturile din activitati independente, salarii si asimilate salariilor, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si din alte surse, exceptand veniturile pentru care Codul fiscal prevede cote diferite.

Acordarea deducerilor personale pentru romanii cu salarii brute mai mici de 3.600 de lei.

Vor putea beneficia de deduceri personale salariatii cu un salariu brut de pana in 3.600 de lei, fata de 3.000 de lei, asa cum este in prezent.

In ceea ce ii priveste pe salariatii cu un venit lunar brut mai mic de 1.950 de lei, (fata de 1.500 lei in prezent), deducerea personala va fi de 510 de lei, in crestere de la 300 de lei, daca salariatul nu are persoane in intretinere.

Apoi, pentru fiecare persoana avuta in intretinere (sot, sotie, copii etc) se vor mai acorda 160 de lei in plus, fata de 100 de lei, asa cum este in prezent.

Desi aparent contributiile sociale si impozitul scad ca si procent, in cazul in care angajatorii aleg sa majoreze salariile angajatilor ca urmare a trecerii contributiilor sociale in sarcina acestora,  baza la care se vor aplica noile procente va fi majorata si, implicit, sumele incasate la buget cu titlul de contributii sociale vor fi mai mari. Reducerea impozitului de la 16% la 10% este menita sa contrabalanseze cresterea contributiilor, astfel incat valoarea neta a salariului sa nu fie afectata semnificativ.

MASURI IMPLEMENTATE PENTRU SUSTINEREA PROGRAMUL DE GUVERNARE 2017—2020

In Monitorul Oficial nr. 902/16.11.2017 a fost publicata OUG 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative de mare importanta:

Modificarea temporara a Legii dialogului social nr. 62/2011, republicata

In toate unitatile in care nu exista incheiat contract/acord colectiv de munca, indiferent de numarul de salariati ai acesteia (inclusiv pentru cele care au mai putin de 21 salariati), initierea negocierii colective este obligatorie in perioada 20 noiembrie—20 decembrie 2017, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

In toate unitatile in care exista incheiat contract/acord colectiv de munca este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele şi acordurile colective de munca in vigoare pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in perioada 20 noiembrie—20 decembrie 2017.

Majorarea punctului de pensie prevazut in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Incepand cu data de 1 iulie 2018 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 10% si este de 1.100 lei.

Modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondul de pensii administrate privat este de 3,75%.

Modificarea plafonului minim din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Potrivit Legii asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul beneficiilor de asistenta sociala se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta. Avand in vedere acest lucru, se impune si corelarea cuantumului minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului cu celelalte beneficii de asistenta sociala si raportarea acesteia la indicatorul social de referinta.

Incepand cu drepturile lunii ianuarie 2018 indemnizatia lunara nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta. In prezent valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei conform art. 331 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. Pana la intrarea in vigoare a modifcarii, valoarea minima a indemnizatiei este de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mare de 8.500 lei, ca si pana in prezent.

Incepand cu al doilea copil provenit dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.