Noutati / Publicatii

 

Noul Cod Fiscal: Afla cum vor fi impozitate dividendele si cine va datora, in plus, contributii

Capitolul de contributii are noutati de mare impact care vor creste rata efectiva de taxare pentru activitati independente (PFA-uri, drepturi de autor, contracte civile) si va scadea pentru castigurile din dividende. Modificarile vor intra in vigoare in doua etape: 2016 si 2017.

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora, din ianuarie 2016, si contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5%, la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare. Prin urmare, PFA va plati, pe langa impozitul de 16% si contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5%, si CAS de 10,5%. Din 2017, si CASS de 5,5% va fi plafonata la cinci salarii medii brute lunare .

Persoanele fizice care primesc dividende nu vor datora din 2016 CASS de 5,5%, asa cum era prevazut in varianta votata initial de parlament, in iunie. O alta modificare in noul Cod fiscal fata de textul votat in vara este ca impozitul pe dividende nu va fi redus la 5%, ci va ramane 16%, in 2016.

Astfel, anul viitor, castigurile din dividende vor fi impozitate ca in prezent: daca exista venituri din salarii, PFA etc, nu se va datora CASS. Din 2017, insa, impozitul pe venit va scadea la 5%, iar CASS de 5,5%, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, va deveni obligatorie, indiferent ce alte surse de venit mai exista.

Pentru veniturile din drepturi de autor se va plati obligatoriu, din 2016, CAS de 10,5% plafonat la cinci salarii medii brute lunare. In schimb, nu va fi datorata CASS de 5,5% daca exista si venituri din salarii, PFA etc. In concluzie, din punctul de vedere al CASS, situatia nu se schimba in 2016Din 2017, insa,  CASS, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, va deveni obligatorie si pentru aceste venituri, indiferent daca exista si alte surse. Tot la drepturi de autor, trebuie mentionat ca va creste, din 2016, cota forfetara de cheltuieli la 40% de la 20%.

 Alte modificari importante din noul Cod fiscal

Impozit pe profit

Microintreprinderi

Principala noutate este cota de 1%, in vigoare din 2016, pentru microintreprinderi persoane juridice romane nou-infiintate care indeplinesc urmatoarele conditii:

Conditia privind salariatul va fi considerata îndeplinita si daca microintreprinderea are persoane angajate cu contracte individuale de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi sau are incheiate contracte de administrare sau mandat, cu remuneratia cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tară garantat in plata.

Impozit pe venit

TVA

Cota standard va scadea de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Alte noutati in 2016:

Accize

Nu sunt modificari de impact. Eliminarea supraacizei la carburanti a fost amanata pentru 2017.

Taxe locale

Cladirile vor fi taxate in functie de destinatie, nu in functie de proprietar, persoana fizica sau juridica, asa cum era pana acum.

Pentru cladirile rezidentiale cota va fi intre 0,08% şi 0,2%, iar pentru cele nerezidentiale intre 0,2% si 1,3%, in functie de decizia consiliului local.

In prezent, cotele sunt stabilite pentru persoane fizice (0,1%) si persoane juridice (0,25%-1,5%).

Prin urmare vor creste taxele locale pentru cladirile nerezidentiale ale persoanelor fizice, dar vor scadea pentru cele juridice. De exemplu, in Bucuresti si alte orase mari, cota pentru cladirile companiilor este 1,5% acum, din 2016 va fi de maxim 1,3%.

Important de retinut este ca in cazul persoanelor fizice valoarea impozabila a cladirilor nerezidentiale poate fi:

In cazul cladirilor cu destinatie mixta, impozitul se va calcula prin insumarea impozitului pentru suprafata folosita in scop rezidential cu cel pentru suprafata in scop nerezidential. Daca cele doua tipuri de suprafete nu pot fi evidentiate distinct, impozitul se va datora ca pentru cladiri:

De retinut! In cazul persoanelor juridice scad cotele de impozitare daca nu este efectuata reevaluarea. Astfel, cota va fi 5%, din 2016, in prezent, fiind intre 10% si 20%, daca evaluarea nu este facuta in ultimii 3 ani si intre 30% si 40% daca nu a fost realizata in ultimii 5 ani.

Impozitul pe constructiile speciale (taxa pe stalp) ramane in vigoare si in 2016.

 

_