Noutati / Publicatii

 

Noi facilitati pentru plata obligatiilor fiscale

Prin OUG 181/2020 publicata in Monitorul Oficial nr. 988 din 26 octombrie 2020 s-au introdus o serie de masuri necesare pentru imbunatatirea lichiditatii contribuabililor in contextul economic actual. Principalele masuri adoptate prin aceasta ordonanta de urgenta se refera la:

Prorogarea unor termene care expirau la 25 octombrie 2020

Un nou tip de esalonare la plata

Pentru contribuabilii care intampina dificultati financiare cu privire la achitarea datoriilor s-a introdus posibilitatea solicitarii unei esalonari la plata speciale, pentru care nu este necesar sa se constituie garantii. Principalele aspecte ce trebuie avute in vedere sunt:

Asadar, principalele avantaje ale acestei esalonari la plata sunt legate de faptul ca esalonarea se poate obtine pe un termen de maximum 12 luni, fara sa fie nevoie de constituirea de garantii, iar pentru sumele esalonate dobanzile de intarziere sunt reduse la jumatate (0.01% pe zi, in loc de 0.02% pe zi) si nu sunt datorate penalitati de intarziere.

 

Scutire de impozit specific unor activitati (hoteluri, pensiuni si alte facilitati de cazare, restaurante, baruri, catering)

 

Reducere impozit pe cladiri

 

Prelungire teremene in care se poate solicita restructurarea obligatiilor bugetare

Va reamintim ca pot beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare persoanele juridice de drept public sau privat, cu exceptia institutiilor publice si a unitatilor administrativ-teritoriale, daca acestea se afla in dificultate financiara si pentru care exista riscul intrarii in insolventa.

Restructurarea poate fi solicitata pentru obligatiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 si neachitate, precum si pentru obligatiile bugetare accesorii.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilii in cauza trebuie sa notifice organul fiscal competent pana cel tarziu la 31 martie 2021, termen aflat sub sanctiunea decaderii.

Pentru a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, debitorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

Restructurarea datoriilor include si posibilitatea anularii unei parti din debitul principal, in baza planului de reorganizare. Prin urmare, poate fi anulat la plata pana la 50% din debitul principal, cu conditia platii unui procent din debit, astfel:

Deductibilitate cheltuieli cu testele Covid