Noutati / Publicatii

 

MODIFICARI ADUSE PENTRU APLICAREA FACILITATII FISCALE PENTRU SECTORUL CONSTRUCTII

A fost publicata o noua ordonanta de urgenta cu scopul modificarii si completarii unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, astfel, in sectorul constructii, trebuie sa avem in vedere modificarile si completarile de mai jos, incepand 20 iulie 2019:

In perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028 salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri este de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, pentru domeniul constructiilor, indiferent daca beneficiaza sau nu de facilitate.

Nerespectarea prevederilor cu privire la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.

La sectorul constructii se adauga urmatoarele 3 coduri CAEN:

2351 – Fabricarea cimentului;

2352 – Fabricarea varului si ipsosului;

2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

Pentru a beneficia de facilitatile fiscale, angajatorii trebuie sa realizeze in continuare o cifra de afaceri din activitatile din sectorul de constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, insa se va lua in calcul o alta perioada de referinta:

– pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea;

– pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.

         -Daca cifra de afaceri cumulata pe anul fiscal anterior este de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs;

           -Daca cifra de afaceri cumulata pe anul fiscal anterior este sub 80%, se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate.

Se aduc de asemenea informatii suplimentare privind determinarea cifrei de afaceri, mai exact cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor si cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.

Veniturile brute lunare pentru care se aplica facilitatile sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Practic, s-a eliminat plafonul minim al venitului brut realizat de 3.000 lei.

Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pâna la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.

In concluzie, incepand cu 20 iulie 2019, data la care intra in vigoare prevederile OUG 43/2019 pentru aplicarea facilitatilor din sectorul constructii trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:

(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;

(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:

2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;

2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;

2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;

2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;

2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;

2363 – Fabricarea betonului;

2364 – Fabricarea mortarului;

2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;

2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;

2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;

1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tâmplarie pentru constructii;

2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;

2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;

0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;

0812 – Extractia pietrisului si nisipului;

2351 – Fabricarea cimentului;

2352 – Fabricarea varului si ipsosului;

2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;

(iii) 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

2) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

Daca cifra de afaceri cumulata pe anul fiscal anterior este de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs

Daca cifra de afaceri cumulata pe anul fiscal anterior este sub 80%, se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate

Cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor si cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;

3) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pâna la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale

Atentie! salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri este de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, pentru domeniul constructiilor. Nerespectarea prevederilor cu privire la salariul de baza minim brut atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.

 

4) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii;

 

5) mecanismul de calcul al cifrei de afaceri in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.

 

Reamintim mai jos facilitati fiscale pentru sectorul constructii:

  1. contributia la pensii: 21,25% (modificat de la 25%, pentru ca salariatii sunt scutiti de la plata contributie la fondul de pensii adminstrat privat);
  2. contributia de asigurari sociale de sanatate: 0% (modificat de la 10%);

 

Pe viitor, cu respectarea prevederilor in domeniul ajutorului de stat se vor putea aplica facilitatile de mai jos:

 

CONTEXPERT CONSULTING SRL

DEPARTAMENT SALARIZARE