Noutati / Publicatii

 

MODIFICARE OBLIGATII FISCALE DATORATE DE ANGAJATORII DIN SECTORUL CONSTRUCTII

Conform Ordonantei de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, in vigoare de la data de 29 decembrie 2018, cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce de la 2.25% la 0.3375% pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, in cazul angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la Art.60 pc.5 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Ordinul nr. 611//2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in vigoare de la data de 15 februarie 2019, prevede faptul ca facilitatile ce vizeaza obligatiile fiscale datorate de angajatori se aplica cu respectarea prevederilor in domeniul ajutorului de stat, dupa aprobarea schemei de ajutor. Astfel, cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce numai cu conditia aprobarii schemei de ajutor.

Contrar acestei prevederi, Formularul 112 publicat in acea perioada, permitea declararea contributiei asiguratorii pentru munca numai in cota redusa de 0.3375% pentru sectorul constructii ce se incadra in conditiile prevazute de Codul fiscal pentru obtinerea facilitatilor fiscale.

In data de 16 aprilie 2019 a fost publicata o noua versiune electronica a formularului 112 in care pentru calculul contributiei asiguratorii de munca pentru sectorul constructii se foloseste cota de 2.25%. Suplimentar, s-au realizat modificari si in anexa de validari privind structura formularului 112 si se mentioneaza faptul ca se vor depune declaratii rectificative pentru lunile ianuarie, februarie si martie 2019 in care s-a calculat folosind cota de 0.3375% intrucat cota redusa poate fi aplicata incepand cu luna previzionata in legea ajutorului de stat.

Mentionam faptul ca facilitatile aplicabile salariatilor raman in vigoare chiar si in lipsa schemei de ajutor de stat, ramanand aplicabile in continuare scutirile de la plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei la fondul de pensii administrat privat daca sunt respectate conditiile prevazute la Art.60 pc.5 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

MODIFICARI PRIVIND PRIVIND EXERCITAREA UNOR ACTIVITATI CU CARACTER OCAZIONAL DESFASURATE DE ZILIERI

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost modificata si competata prin Ordonanta de urgenta nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Incepand cu data de 1 mai 2019, munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:

  1. a) agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01;
  2. b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02;
  3. c) pescuit si acvacultura – diviziunea 03;
  4. d) activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor – grupa 823;
  5. e) publicitate – grupa 731;
  6. f) activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;
  7. g) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;
  8. h) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
  9. i) activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare – clasa 8130;
  10. j) restaurante – clasa 5610;
  11. k) baruri si alte activitati de servire a bauturilor – clasa 5630;
  12. l) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9140.

Anterior, in Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri erau prevazute doar domeniile de la literele a)-c) de mai sus.

Incepând cu veniturile lunii mai 2019, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri se datoreaza contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat. In acest fel i se va conferi zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.

Calculul, plata si declararea contributiei de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizata de zilieri sunt in sarcina beneficiarului.

Totusi, activitatea desfasurata nu confera zilierului:

Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal.

Prestarea activitatii pentru acelasi beneficiar se poate desfasura pe o perioada de maxim 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Prin exceptie, perioada se extinde la  180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic pentru zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. Conform OUG nr. 26/2019 la exceptii se adauga si zilierii care presteaza activitati in domeniul agriculturii.

La data de 20 decembrie 2019 se va infiinta Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Metodologia de intocmire si transmitere a registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, in termen de 60 de zile de la infiintarea registrului electronic de evidenta a zilierilor.

Registrul electronic de evidenta a zilierilor va fi infiintat, completat si transmis inspectoratului teritorial de munca zilnic, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul conform metodologiei si modelului stabilite prin ordinul ministrului muncii si justitiei sociale;

COMPLETAREA CODULUI MUNCII

Incepand cu 19 aprilie 2019, in Codul Muncii a fost adaugat un concediu de odihna suplimentar prin intermediul Ordonantei de urgenta nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Mai exact, salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare «in vitro», beneficiaza anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile care se acorda dupa cum urmeaza:

Cererea privind acordarea concediului de odihna suplimentar va fi insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, in conditiile legii.

INTRODUCEREA UNOR NOI PROFESII IN CLASIFICAREA OCUPATIILOR DIN ROMÂNIA

In 19 aprilie 2019 a fost publicat Ordinul nr. 635/1348/2019 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din România – nivel de ocupatie (sase caractere, prin intermediul caruia au fost introduse urmatoarele noi ocupatii:

Nr. crt. Denumirea ocupatiei Cod COR
1. inginer de dezvoltare a produselor software 251207
2. inginer in instrumentatie de masura 215242
3. inginer in realizarea, intretinerea si dezvoltarea aplicatiilor web 251208
4. inginer in sisteme optice 214956
5. podiatru 226926
6. sef statie OTF (operator transport feroviar) 132455

CONTEXPERT CONSULTING SRL

DEPARTAMENT SALARIZARE