Noutati / Publicatii

 

Impozitul forfetar invie, micile afaceri dezavantajate

Legea privind introducerea impozitului forfetar a fost votata, din nou, de senatori – urmand sa ajunga in Camera Deputatilor -, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedinte. Textul nu a suferit nicio modificare in ciuda observatiilor trimise de presedintie.In aceste conditii, exista premise clare ca sistemul de impozitare sa intre in vigoare in urmatoarele luni.

Conform acestui sistem, vor fi dezavantajate micile afaceri, calculele aratand ca pentru un fast food de 20 mp din Bucuresti, taxa anuala va depasi 11 mii lei. In schimb, businessurile mari care se desfasoara pe suprafete de 800 mp vor datora de doar circa 3 ori mai mult(in jur de 38 mii lei).

Noul sistem de impozitare este adresat turismului, restaurantelor si barurilor. Taxa anuala se va calcula pe numarul de locuri de cazare sau marimea spatiului alocat activitatii, indiferent de marimea cifrei de afaceri si de nivelul profitului.

Vor fi obligati la plata impozitului specific operatorii economici care, la finalul anului in curs, vor avea inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN:

5510 – ,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;

5520 – ,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;

5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;

5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

5610 – ,,Restaurante”;

5621 – ,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;

5629 – ,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;

5630 – ,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Legea a fost votata de Parlament in vara, dar presedintele nu a promulgat-o, ci a cerut reexaminarea. In motivare se arata ca „operatorii economici ce vor plati un impozit specific mai mare decat cel determinat conform prevederilor Codului fiscal in vigoare vor fi nevoiti sa gaseasca resurse financiare pentru a achita impozitul, ceea ce va conduce fie la cresterea gradului de indatorare si, implicit la reducerea investitiilor, fie la adoptarea unor practici de evaziune fiscala sau chiar la inchiderea activitatii”. Legea a trecut de Senat si daca va fi aprobata si de deputati, presedintele va fi obligat sa o promulge, pentru ca nu o poate retrimite decat o singura data.

___________________________________________________________________________________

Aflati care sunt Capcanele Contractului Individual de Munca si Solutiile sigure – Inscrieti-va acum la seminarul interactiv organizat de Contexpert: http://www.contexpert.ro/invitatie-seminar