Noutati / Publicatii

 

Declaratia unica: Persoanele fizice mai au mai bine de doua saptamani pentru a o depune la ANAF

Toate persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, chirii, dobanzi, dividende si alt venituri trebuie sa depuna declaratia unica pana cel tarziu marti, 31 iulie, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Prin intermediul documentului, contribuabilii trebuie sa declare veniturile extrasalariale obtinute in 2017 si pe cele estimate pentru 2018, in vederea platii impozitelor si contributiilor aferente la stat. Pentru depunerea online a declaratiei și plata anticipata a taxelor sunt prevazute si anumite reduceri, asa cum vom detalia in cele ce urmeaza.

In 2018, persoanele fizice cu venituri din activitati independente (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale/familiale), investitii (dividende, dobanzi, tranzactionare titluri), drepturi de autor fara retinere la sursa, chirii sau activitati agricole, silvicultura si piscicultura,  trebuie sa le declare la Fisc pana cel tarziu la 31 iulie 2018 (in conditiile in care 16 iulie, termenul stabilit initial a fost prorogat), prin intermediul declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaratia poate fi transmisa anul acesta in format hartie, direct la registratura unitatii fiscale in a carei raza teritoriala isi au domiciliul contribuabilii, sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire (cu mentiunea ca data depunerii documentului in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau cea a depunerii la posta, dupa caz). Suplimentar, exista varianta depunerii electronice (care din 2019 va fi obligatorie), fie prin Spatiul Privat Virtual, serviciu gratuit, pus la dispozitia contribuabililor pe portalul ANAF, fie cu semnatura electronica, pe site-ul e-guvernare.ro.

Conform prevederilor din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

Declaratia unica cuprinde mai multe parti ce trebuie completate, in functie de situatie, astfel:

  1. Venituri relizate in anul 2017 din Romania si din strainatate;
  2. Venituri estimate pentru anul 2018; 
  3. Detalii cu privire la asigurarea pentru plata contributiei la pensie (CAS) pentru anul 2018; 
  4. Detalii cu privire la asigurarea pentru plata contributiei la sanatate (CASS) pentru anul 2018.

Concret, pana pe 31 iulie 2018, au obligatia sa depuna declaratia unica persoanele fizice rezidente in Romania care

  1. Au realizat in anul 2017 venituri:

Declaratia se completeaza cu veniturile efectiv realizate in anul 2017 din sursele mentionate mai sus. 

Si / sau

  1. Estimeaza ca in anul 2018 vor realiza venituri din Romania din:

Declaratia se completeaza cu veniturile estimate a fi realizate in anul 2018 din sursele mentionate mai sus sau, dupa caz, cu normele de venit aprobate pentru activitatile repective.

Atentie!!! Nu se estimeaza veniturile din strainatate, acestea fiind declarate in declaratia unica ce va fi depusa in anul 2019 pentru venitul efectiv realizat in anul 2018. Prin venituri din strainatate se inteleg acele venituri care sunt din activitati efectiv prestate in srainatate. Daca activitatea se realizeaza din Romania si platitorul este un nerezident, atunci veniturile se considera ca fiind din Romania si trebuie esmitate in declaratia unica ce trebuie depusa in aceasta luna. 

Si /sau: 

  1. Au obligatia sa se asigure in anul 2018 pentru pensie (CAS) sau opteaza pentru aceasta asigurare:

In declaratie se completeza suma lunara pentru care se doreste sa se faca asigurarea, contributia fiind de 25% din suma asigurata. Atentie, suma asigurata nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie (adica 1.900 lei/luna).

Si /sau: 

  1. Au obligatia sa se asigure in anul 2018 pentru sanatate (CASS) sau opteaza pentru aceasta asigurare:

Au obligatia sa se asigure pentru plata CASS toate persoanele fizice care estimeaza, pentru anul 2018, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu 22.800 lei (nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei), din urmatoarele categorii:

CASS datorata se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% la salariul minim pe economie, indiferent daca veniturile realizate depasesc aceasta valoare.

In situatia in care persoanele fizice estimeaza un venit net anual cumulat sub nivelul de 22.800, acestea pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in aceleasi conditii ca persoanele mai sus mentionate.

Pentru veniturile din 2017, declarate prin formularul unic, contribuabilii vor primi decizii de impunere, termenul de plata fiind de 60 de zile de la momentul comunicarii deciziei.  De altfel, acestea vor fi ultimele decizii de impunere pe care le vor primi contribuabilii, in conditiile in care incepand cu veniturile aferente anului 2018 intra in vigoare sistemul de autoimpunere, prin care contribuabilii vor achita impozitul pe venit in baza calculului realizat automat prin intermediul declaratiei unice.

Pentru 2018, veniturile din activitati independente trebuie declarate pana pe 31 iulie 2018, urmand ca platile de impozit si contributii sociale sa fie efectuate pana pe 15 martie 2019, intr-o singura transa sau in mai multe, in functie de optiunea fiecaruia. Pentru a incuraja plata anticipata a impozitului si a contributiilor sociale, autoritatile acorda, in anumite conditii, reducerea taxelor datorate. Conform prevederilor din Codul fiscal, reducerile ce se pot acorda prin declaratia unica sunt:

Incepand din 2019, termenul pentru depunerea declaratiei unice va fi 15 martie, iar documentul va putea fi depus numai in format electronic, fie prin Spatiul Privat Virtual, o aplicatie online a fiscului in care persoanele fizice trebuie sa isi creeze un cont, fie pe portalul e-guvernare.ro, unde contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital.

Potrivit legislatiei in vigoare, nedepunerea la termenul prevazut de lege a declaratiei unice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

Declaratia unica a inlocuit sapte formulare fiscale folosite pana nu de mult de persoanele cu venituri extrasalariale: 200, 201, 220, 221, 600, 604 si 605. Documentul trebuie depus, in principiu, de persoanele fizice care si anterior datei de  1 ianuarie 2018 depunerea formularul 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania si formularul 201 – Declaratie privind veniturile realizate din strainatate. Noul sistem de declarare si plata a taxelor in cazul persoanelor fizice a fost oficializat in martie 2018, prin intermediul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2018.