Noutati / Publicatii

 

Codul fiscal aplicabil din 2016: Care sunt principalele noutati?

Parlamentul a votat pe 24 iunie legea privind Codul Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. In varianta aprobata de Legislativ au aparut modificari fata de proiectul initial adoptat de guvern.

Contexpert va prezinta principalele modificari care se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2016, potrivit textului adoptat in Camera Deputatilor si Senat. Precizare: Forma finala a legii nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, prin urmare, nu este exclus sa mai apara unele modificari. Contexpert va reveni in perioada urmatoare cu materiale informative detaliate privind noutatile din Codul Fiscal care vor intra in vigoare de anul viitor.

Reduceri de taxe:

 

Modificari importante:

Impozitul pe microintreprinderi:

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3%.

Veniturile microintreprinderilor vor fi impozitate cu o singura cota de 3% in loc de trei cote diferentiate in functie de numarul de salariati, asa cum propusese guvernul.

Prin exceptie, pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice, cota este de 1% pentru persoanele juridice romane nou infiintate care au cel putin un salariat, iar actionarii/asociatii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice. Cota se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Conditia referitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se face in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice.

Conform noului Cod Fiscal, salariatul este persoana angajata cu norma intreaga cu contract individual de munca, potrivit  Codului Muncii. Conditia privind salariatul se consider indeplinita si daca micronintreprinderea:

 

Impozitarea PFA, drepturilor de autor:

Contributiile de asigurari vor fi obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independente sau au drepturi de autor, indiferent daca persoanele fizice cu activitati independente sau drepturi de autor sunt concomitent salariate. De exemplu, contributia de sanatate nu se plateste, acum, de catre persoanele care sunt salariate pentru veniturile din drepturi de autor.

Se va introduce contributia de pensii de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente. Se va putea opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%. Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.

Contributiile de asigurari sociale de sanatate vor fi plafonate la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare. Baza de calcul pentru CAS si CASS este plafonata la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

Impozitarea salariilor:

Diurna va fi deductibila pentru administratori si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei). Ca si in cazul angajatilor, suma care depaseste aceasta valoare se va considera venit impozabil si se va taxa cu toate impozitele si contributiile de asigurari sociale.

Impozitarea veniturilor din dividende:

Impozitul va scadea de la 16% la 5%, insa contributia de asigurari sociale de sanatate va deveni obligatorie pentru veniturile din dividende si din investitii. Cumulat la veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, venituri din chirii si alte venituri, plafonata la 5 salarii medii (145.000 lei pe an), se va plati 5,5%. Pana acum, daca exista un contract de munca, nu se platea contributia de asigurari sociale de sanatate la dividende.

Impozitarea veniturilor din chirii:

Va creste cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat. Totodata, va creste baza de calcul la care se va aplica contributia la sanatate de la maximum 5 castiguri salariale medii brute pe an la maximum 5 castiguri salariale medii brute lunare. Astfel, contributia la sanatate va creste de la aproximativ 700 lei pe an cat era valoarea maxima datorata pana acum la aproximativ 8.000 lei pe an.

TVA:

Va fi introdusa taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

Accize:

Acciza la motorina va scadea cu 20% ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1.000 litri);

Acciza la benzina fara plumb va scadea cu 18,62% ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1.000 litri);

Acciza la benzina cu plumb  va scadea cu 16,28% a ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1.000 litri) Reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și bauturile alcoolice.

Acciza la bere va scadea cu 15,38% (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)

Acciza la vinuri spumoase va scadea cu 70% a accizelor (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) și cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)

Acciza la alcool etilic va scadea cu 30% (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)

Vor fi eliminate accizele pentru: cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme

Taxe locale:

Impozitul pe cladiri:

Cladirile vor fi impozitate in functie de destinatie (rezidentiale, nerezidentiale sau mixte), si nu in functie de proprietar (persoana juridica sau fizica).

Cotele de  impozit:

 

Persoanele fizice vor fi obligate sa faca evaluarea cladirilor nerezidentiale pentru a se stabili valoarea impozabila (evaluarea/reevaluarea este obligatorie la 5 ani, in caz contrar cota de impozit este 2%). Se va renunta la cresterea progresiva a taxei locale pentru mai multe proprietati detinute de o persoana fizica ( 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele).

In cazul persoanelor juridice, reevaluarea este obligatorie la 3 ani, iar fara reevaluare cota de impozit poate ajunge la 5%-10% in functie de ceea ce stabileste autoritatea locala, cresterea pe codul fiscal actual era de 10%-20%.

 

 Impozitul pe teren:

Pentru terenurile situate in  intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localitați și zone si a fost introdusa posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.

Limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%.