Noutati / Publicatii

 

Beneficii pentru salariati: Tratament fiscal mai favorabil din 2016, conditii de acordare, exemple

Tratamentul fiscal mai favorabil aplicat din acest an tichetelor cadou, cadourilor si voucherelor de vacanta vine in sprijinul angajatorilor care doresc sa isi stimuleze salariatii cu beneficii suplimentare.

Foarte important de retinut este ca, din 2016, prin noul Cod Fiscal, orice salariat, nu doar copiii acestora sau salariatele cu ocazia zilei de 8 martie, pot primi tichete cadou fara a fi impozitate cu impozitul pe venit de 16% si fara a fi retinute contributiile de asigurari, daca sunt in limita a 150 de lei.

Avand in vedere ca se apropie Sarbatorile de Pasti si vacanta de vara, Contexpert va prezinta conditiile de acordare si tratamentul fiscal pentru fiecare dintre aceste beneficii.

Observatie Pana in 2016, doar cadourile, in bani sau in natura, date in beneficiul copiilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie erau neimpozabile. In schimb, tichetele cadou, chiar daca erau acordate in aceste scopuri, erau considerate avantaje in bani sau in natura si se impozitau cu 16%, insa, nu erau incluse in baza de calcul a contributiilor sociale.

Cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou

Acestea nu sunt impozabile cu impozitul pe venit de 16% si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale daca sunt prevazute prin contractul de munca si sunt oferite cu ocazia Pastelui, Craciunului, sarbatorilor similare ale altor culte religioase pentru copiii salariatilor si salariati, 8 martie pentru salariate si 1 iunie pentru copiii salariatilor, in limita a 150 lei de persoana pentru fiecare dintre evenimentele mentionate.

Prin urmare, observam ca toti salariatii, precum si copiii acestora, pot primi aceste beneficii de Paste, Craciun sau cu ocazia sarbatorilor religioase similare ale altor culte. Mai mult, daca parintii au acelasi angajator, fiecare parinte va putea primi tichete cadou ori cadouri, atat pentru el cat si pentru copil.

O alta prevedere importanta este ca si compania are, la randul sau, un avantaj pentru ca aceste beneficii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita a 5% asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Pana in acest an, limita era de 2%.

Tichete cadou pentru alte ocazii

Daca tichetele cadou sunt acordate cu alte ocazii decat cele expres mentionate de Codul fiscal, asa cum am enumerate mai sus, atunci, tratamentul fiscal este urmatorul:

Tichetele cadou depasesc limita de 150 lei

Daca tichetele au o valoarea mai mare de 150 de lei, atunci partea care depaseste 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

De exemplu, daca valoarea este de 250 lei:

 

Voucherele de vacanta

Conditiile de acordare:

Angajatori, impreuna cu organizatiile sindicale ori cu reprezentantii salariatilor, trebuie sa stabileasca, prin contractul colectiv de munca ori prin regulamentul intern, reguli privind modul de acordare a voucherelor de vacanta care sa prevada:

 

Daca suma acordata fiecarui angajat este pana la maxim echivalentul a 6 salarii minime anual (6.300 lei, in prezent) este impozabila cu impozit pe venit, dar nu se taxeaza cu contibutii sociale. Daca suma depaseste 6 salarii minime anual pe angajat, este impozabila si cu contributii sociale.

Trebuie remarcat ca salariatii care primesc vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta sau de bilete de odihna. Acordarea voucherelor nu mai e conditionata de obtinerea de profit sau de venit in anul fiscal anterior.
Contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament

Contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, suportata de angatori, este neimpozabila cu impozitul pe venit de 16% si nu intra in baza de  calcul a contributiilor sociale.

Conditii de acordare:

Articole similare:

Ce trebuie stiut despre situatiile financiare aferente anului 2015: Criterii, obligatii de auditare, termene, sanctiuni

Analiza D394: Ce obligatii apar in plus si ce impact vor avea pentru companii?

Impozitarea cladirilor: Cand este necesara evaluarea? Si, mai ales, de ce?

Dintre serviciile Contexpert, va prezentam:

Contabilitate financiara

Inregistrare in scop TVA

Administrare de personal

Inventariere