Noutati / Publicatii

 

Atentie de la cine cumparati! Ati putea fi « implicati » in evaziune fiscala, fara sa stiti!

Tranzactiile artificiale dau mari batai de cap mediului de afaceri de ani de zile. Fie ca v-ati confruntat cu astfel de probleme, fie ca doar ati auzit de ele, noile cerinte ale autoritatilor depasesc tot ceea ce stiati pana acum.

Prin noul Cod fiscal, orice firma va fi considerata implicata in evaziune fiscala, chiar daca nu a obtinut niciun avantaj, in cazul in care pe lantul tranzactiilor in amonte sau in aval s-a aflat un furnizor/prestator implicat in evaziune fiscala.

Practic, companiile ar trebui sa se fereasca de orice relatii de business cu risc de evaziune fiscala.

Este, insa, posibila verificarea tuturor partenerilor de afaceri, mai ales, atunci cand, pe lantul tranzactional, pot fi zeci sau sute de furnizori ? Misiunea pare imposibila atat timp cat verificarile pe care le pot intreprinde firmele sunt limitate, nu doar din punct de vedere legal (documentele la care pot avea acces), ci si material (costurile mari ale unui astfel de demers).

In opinia Contexpert, consecintele acestor prevederi sunt serioase si pe mai multe planuri :

–          In cazul unui control, facturile de la un furnizor inactiv sunt eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA deductibila si sunt calculate accesorii pentru diferentele de impozit si de TVA

–          Pot fi blocate conturile bancare si/sau activele prin masuri asiguratorii in cazul in care dreptul de deducere este anulat de un control al Antifraudei Fiscale

–          Poate fi blocata activitatea pe o perioada nedeterminata pana la efectuarea inspectiei fiscale pe fond care se incheie cu raport de inspectie si decizie de impunere care confirma /infirma procesul verbal al Antifraudei Fiscale si care pot fi contestate (nu exista un termen prevazut in legislatie pentru demararea inspectiei fiscale)

–          Pot fi sesizate organele penale de catre Antifrauda Fiscala, cu inceperea urmaririi penale pentru fapte de evaziune fiscala

–          Este ignorata buna credinta a contribuabililor care poate fi dovedita atat cu plata facturilor, cat si cu documente justificative in limitele impuse de Codul Fiscal (facturile, print screen al codului de TVA al furnizorului, existenta fizica a bunurilor etc)

–          Nu in ultimul rand, sunt afectate relatiile de business pentru ca multe companii vor refuza sa mai incheie, de exemplu, tranzactii cu parteneri de afaceri noi, al caror istoric nu il cunosc.

Cand este anulat dreptul de deducere ?        

Dreptul de deducere este anulat in diverse situatii, chiar si atunci cand cumparatorul poate proba ca a fost de buna credinta :

–          firma inactiva din lantul tranzactional nu este furnizor direct, ci furnizorul furnizorului sau furnizorul furnizorului furnizorului

–          tranzactia a avut loc oricand in interiorul perioadei de prescriptie de 5 ani

–          la momentul tranzactiei, furnizorul era activ fiscal si avea cod valabil de TVA, dar a devenit inactiv ulterior.

Noul Cod Fiscal legitimeaza practica de pana acum a organelor de control

Experienta demonstreaza ca organele de control fiscale extind prevederile legale si considera artificiale tranzactiile cu inactivi, indiferent de documentele justificative prezentate de cumparatori. In acest context, prevederile din noul Cod fiscal vin sa legitimeze actiunile de control de pana acum prin introducerea alineatului 12 la art 11, respectiv:

« Organul fiscal competent poate refuza dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile unei persoane impozabile daca respectiva persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca, prin achizitia sa, participa la o operatiune implicata in evaziune fiscala privind TVA, aceasta fiind considerata ca a participat la evaziunea fiscala, indiferent daca obtine sau nu obtine un avantaj din revanzarea bunurilor sau din utilizarea serviciilor in cadrul operatiunilor impozabile efectuate de aceasta in aval. Revine organelor fiscale competente sarcina sa stabileasca elementele obiective care permit sa se concluzioneze ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicata in evaziunea fiscala savarsita de furnizor/prestator sau de o alta persoana impozabila care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari /prestari. »

Pot fi prevenite aceste riscuri?

Companiile pot verifica pe site-ul ANAF starea furnizorului, ori de cate ori primesc o factura de la acesta, in Registrul contribuabililor inactivi.

Insa, prelucrarea si inregistrarea documentelor necesita timp indelungat, fiind extrem de costisitoare. Tocmai de aceea, multe companii, desi constiente de ceea ce li se poate intampla in cazul identificarii de catre organele fiscale a unor tranzactii cu parteneri inactivi, isi asuma acest risc.

Cum sunt declarate firmele inactive?

Conform actualului Cod de procedura fiscala, contribuabilii sunt declarati inactivi daca:

–          nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege (formularele 100, 112, 101, 300, 390, 394, 301)

–          se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date false de identificare a domiciliului fiscal

–          nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Potrivit noului Cod de procedura fiscala contribuabilii vor fi declarati inactivi si daca:

–          sunt in inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului;

–          durata de functionare a societatii este expirata;

–          societatea nu mai are organe statutare;

–          durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.