Noutati / Publicatii

 

Anularea datoriilor: Cum si cand se aplica facilitatea pentru obligatiile stabilite de inspectia fiscala?

Legislatia emisa toamna trecuta pentru anularea penalitatilor de intarziere si a 54,2% din dobanzi (OUG 44/2015) a suferit modificari, odata cu trecerea prin procedura parlamentara (legea 4/2016).  Facilitatea se aplica contribuabililor cu datorii restante la 30 septembrie 2015. Totusi, se arata ca pot beneficia si cei la care se derulau inspectii in momentul aprobarii acesteia. Din cauza parcursului legislativ, au aparut neconcordante intre termene, iar Ministerul de Finante a emis un proiect de ordin pentru a le clarifica.

Reamintim ca de facilitate pot beneficia toti contribuabilii persoane fizice si persoane juridice care indeplinesc conditiile legale.

Astfel, pe langa contribuabilii cu datorii restante la 30 septembrie, potrivit procedurii propuse, pot beneficia de facilitate cei carora le-au fost stabilite obligatii de plata principale prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale si comunicate in perioada 1 octombrie – 21 octombrie 2015.

Totodata sunt facute precizari referitoare la momentul inceperii inspectiei.

Referitor la conditii, se precizeaza ca facilitatea se acorda pentru obligatiile stabilite de inspectia fiscala daca:

Prevederile Codului de Procedura Fiscala de la art. 156 Termenele de plata:

 

Sumele ce pot fi anulate:

 

Conditii

Conditiile trebuie indeplinite cumulativ. In primul rand, trebuie sa stinga:

1. toate obligatiile principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, pana la data de 31 martie 2016.

2. 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante la 30 septembrie 2015, pana pe 30 iunie 2016.

3. 45,8% din dobanzile datorate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale restante la 30 septembrie 2015 si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data.

4. toate obligatiile de plata principale cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016 pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.

In al doilea rand, trebuie sa depuna:

5. toate declaratiile fiscale pana la data depunerii cererii de anulare

6. cererea de anulare pana la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

 

Atentie! Abia dupa indeplinirea celor sase conditii, organul fiscal va emite decizia de anulare a accesoriilor.

Ce se aplica?

Din cauza modificarilor, apar situatii in care se aplica prevederile art. 4 din OUG nr.44/2015 si art.II din Legea nr.4/2016, in functie de momentul in care au fost emise si comunicate deciziile de impunere. Astfel, facilitatea se aplica daca deciziile de impunere sunt: