Noutati / Publicatii

 

Amenzile aplicate de Antifrauda Fiscala se modifica drastic!

Sanctiunile privind utilizarea caselor de marcat sunt drastic modificate printr-o ordonanta de urgenta aprobata pe 22 aprilie de guvern si care va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Acelasi act normativ prevede si impozitarea bacsisului.

Antifrauda Fiscala va aplica amenzile gradual, in functie de diferentele dintre sumele inregistrate si cele existente in punctul de vanzare, si va suspenda activitatea doar in anumite conditii si numai de la a doua abatere in interval de doi ani. Societatile au chiar posibilitatea sa anuleze decizia de suspendare, insa sumele cerute in schimb sunt semnificative.

In plus, sunt reintroduse registre speciale, eliminate anterior, si sunt prevazute amenzi dure pentru angajati.

Principalele noutati ale ordonantei de urgenta care modifica OUG 28/1999:

Se defineste bacsisul ca fiind orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Este interzis ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii sa fie conditionata de acordarea bacsisului.

Bacsisul este marcat pe un bon fiscal separat, fara TVA.

Destinatia bacsisului este decisa de operatorul economic care il poate pastra  sau il poate imparti salariatilor conform regulamentului de ordine ce ar trebui pastrat la locul unde este instalata casa de marcat.

Bacsisul este considerat venit impozabil pentru operatorul economic si se impoziteaza cu impozit pe profit de 16% sau cu impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, iar daca acesta se distribuie ulterior angajatilor, se va impozita cu 16% impozit pe venit, prin retinere la sursa. Pentru acest bacsis  nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.

Este reintrodus registrul de bani personali, in care angajatii sunt obligati, la ora inceperii programului de lucru, sa isi inregistreze banii personali.

Antifrauda fiscala poate confisca orice suma in plus care nu este justificata prin registrul de bani personali, bonuri fiscale, registrul special sau chitante.

Angajatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor, la solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii, in timpul programului de lucru. Antifrauda fiscala nu are dreptul sa efectueze perchezitii corporale. Insa angajatii care refuza sa prezinte organelor de control sumele de bani aflate asupra lor vor fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 1.500 lei.

Cat sunt amenzile?

Sanctiunile privind neregulile in utilizarea caselor de marcat sunt stabilite in functie de un prag de semnificatie, astfel:

Avertisment daca suma nejustificata (diferenta de casa) este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mare de 3% inclusiv din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei daca suma nejustificata este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3%  incluisv din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei daca suma nejustificata este intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei si suspendarea pentru 30 de zile a activitatii incepand cu cea de-a doua abatere intr-un interval de 24 de luni daca suma nejustificata este intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei daca suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei si suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului incepand cu cea de-a doua abatere in 24 de luni – indiferent pentru ce a fost aplicata sanctiunea la prima abatere – daca suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat.

! Suspendarea activitatii inceteaza de drept in 24 de ore de la prezentarea dovezii ca au fost achitate atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda.