Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Penalitatea de nedeclarare: Ultima modificare!

Penalitatea de nedeclarare a fost modificata in forma proiectului de lege a Codului de procedura fiscala. Astfel, persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele vor plati o „penalitate de nedeclarare” de 0,06% pe zi. Penalitatea va fi majorata cu 100% daca datoria rezulta din acte de evaziune.

In varianta anterioara a proiectului, postata pe site-ul Ministerului de Finante, penalitatea era de 5% din taxele nedeclarate daca suma stabilita de control nu depasea 25% din valoarea taxei  declarate si 25% daca suma stabilita de control depasea 25% din valoarea taxei declarate.

Penalitatea era plafonata la 1.000.000 lei, ori de cate ori prin aplicarea metodelor de stabilire, suma depasea 1.000.000 lei. In varianta aprobata de guvern, penalitatea nu mai este plafonata.

Penalitatea de 0,06% pe zi va trebui achitata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate.

Totodata se vor calcula dobanzi si penalitati de intarziere. Cuantumul acestora va scadea de la 0,03% la 0,02% pe zi. Anual, cumulat vor insemna 14,6%. Astfel supraimpozitarea – penalitatea de nedeclarare, dobanzile si penalitatile de intarziere – vor insemna 36,5% anual din suma nedeclarata.

« Arhiva noutati legislative