Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Nou: Plafon de scutire pentru veniturile din dividende, dobanzi

Legea 112/2016, publicata luni în Monitorul Oficial, introduce un nou alineat la art 179: In cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, cei care obtin exclusiv venituri din investitii (dividende, dobanzi etc) sub plafonul de 12 salarii minime brute anual (insemnand 15.000 lei, conform salariului minim brut actual de 1.250 lei lunar) vor fi scutiti de plata CASS. In schimb, au posibilitatea sa se asigure optional, fie platind lunar CASS la salariul minim timp de 12 luni consecutive cel putin, fie CASS aferent 7 salarii minime, in momentul in care au nevoie de servicii medicale.

Reamintim ca, din 2017, CASS se datoreaza pentru toate categoriile de venit, cu un plafon maxim lunar echivalent cu 5 salarii medii brute.

In prezent, CASS se datoreaza pentru venituri din investitii doar daca acestea reprezinta singurele venituri sau daca, pe langa veniturile din investitii, se mai realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala. De asemenea, CASS se datoreaza doar daca venitul realizat depaseste nivelul salariului minim brut.

 

« Arhiva noutati legislative