Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Noi norme ale Codului fiscal: apar masuri care ingreuneaza tranzactiile!

HG 367/2015 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Principalele noutati se refera la aplicarea cotei reduse de 9% la alimente.

Atentie, a fost introdusa o alta masura ce va ingreuna tranzactiile intre companii. Mai exact, daca livrarea de anumite produse ce pot avea utilizari atat in alimentatie cat si in alte scopuri se face catre alti distribuitori si nu direct catre populatie ori catre unitati care distribuie apoi direct catre populatie, atunci pe lant ar trebui sa se aplice TVA 24% si nu 9% cat s-ar fi aplicat in mod normal pentru produsul respectiv. Exemple de astfel de produse sunt: sarea, anumite categorii de grasimi animale sau vegetale, diverse ingrediente folosite in prepararea produselor alimentare.

Astfel, producatorii si importatorii, daca nu vand direct prin magazine proprii ori catre lanturile de magazine, ar trebui sa aplice TVA 24% pentru o parte dintre produsele pentru care in mod normal s-ar aplica TVA 9%.

In cazul in care cel catre care au facut aceasta vanzare ori o alta persoana din lantul de distributie este un neplatitor de TVA, implicit acest 24% s-ar reflecta in costul de achizitie si, evident, in pretul final de vanzare a produsului catre consumator.

Mai mult, importatorii ar trebui sa stie inca de la achizitie daca aceste produse vor fi vandute cu TVA 9%, dand in acest sens o declaratie pe propria raspundere la data importului. In cazul in care totusi acestia vand stocul respectiv catre un distribuitor, vor trebui sa achite la vama diferenta de TVA precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente.

Ar mai fi de remarcat ca actul normativ arata si cum se impoziteaza bacsisul, desi ministrul finantelor a declarat ca impozitarea bacsisului va fi eliminata de la 1 iunie. Se precizeaza ca in cazul in care bacsisul este retinut de operatorul economic si nu este distribuit angajatilor trebuie colectata TVA.

De asemenea, in varianta publicata in MO nu mai apare modificarea care abroga punctul I de la Titlul I „Dispozitii generale” asa cum anunta guvernul prin comunicat. Prin urmare, profesiile libere si drepturile de autor raman exceptate de la reincadrarea ca activitati dependente.

 

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

Registrul Comertului va oferi gratuit o serie de informatii despre firme. Noi conditii privind inregistrarea si dizolvarea

Impozitul forfetar se intoarce

 

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Informare: Abrogarea articolului care excepteaza profesiile libere si drepturile de autor de la reincadrarea ca activitati dependente nu a mai fost inclusa in HG publicata azi in MO

Codul de TVA, greu de primit

 

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere

« Arhiva noutati legislative