Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 728/02.11 - Hotarare nr. 1037/2010 din 13/10/2010 privind deseurile de echipamente electrice si electronice

Aceasta hotarare se adreseaza in special producatorilor de echipamente electrice si electornice (EEE), prin producator intelegandu-se orice persoana, care, indiferent de tehnica de vanzare utilizata, fabrica si vinde echipamente electrice si electronice sub propria marca, revinde sub propria marca echipamente produse de alti furnizori sau importa ori exporta EEE, cu titlu profesional, in sau din Romania ori un alt stat membru al Uniunii Europene.

Acesti producatori trebuie sa se inregistreze intr-un registru al producatorilor organizat de Ministerul Mediului si Padurilor, primind un numar de inregistrare ce va fi comunicat tuturor retelelor comerciale prin care sunt distribuite si vandute EEE.

!!! Atentie, operatorii economici precum si institutiile publice sau private care comercializeaza sau cumpara, primesc prin donatie ori receptioneaza prin alte mijloace in vederea vanzarii sau pentru uz propriu echipamente electrice si electronice, sunt obligati sa solicite producatorilor numarul de inregistrare din registrul producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice.

Nesolicitarea acestei informatii poate fi sanctionata cu amenda de la 20.000 la 40.000 lei, organul in masura sa aplice sanctiunea fiind Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

 Producatorii de EEE trebuie sa garanteze finantarea colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii nepoluante a DEEE generate prin una din urmatoarele metode:

Neindeplinirea acestei obligatii de catre producatori poate fi sanctionata cu amenda de la 40.000 la 50.000 lei si, in unele cazuri, cu suspendarea activitatii agentului economic pana la remedierea situatiei.

Costurile de colectare, tratare si eliminare nepoluanta a deseurilor (este vorba despre timbrul verde) nu se vor mai evidentia separat la momentul vanzarii de noi produse. Totusi, pana la 13 februarie 2011 iar pentru unele categorii de echipamente pana la 13 februarie 2013, producatorii pot opta pentru evidentierea timbrului verde la momentul vanzarii, insa sumele astfel evidentiate nu trebuie sa depaseasca costurile reale generate de operatiunile de colectare, tratare si eliminare nepoluanta.

 In plus, prezenta hotarare prevede si amenzi majorate pentru nerespectarea celorlalte prevederi, cum ar fi:

« Arhiva noutati legislative