Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.705/16.10. - Ordonanta de urgenta nr. 127/2008 din 08/10/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal sunt:
sunt venituri neimpozabile, din punct de vedere al impozitului pe profit veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de C.N.V.M., in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv. In aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil. Totodata, profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea pe piata autorizata si supravegheata de C.N.V.M. a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana nu se impoziteaza, pentru aceeasi perioada de timp.
Creste limita de deductibilitate a cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative de 200 de euro, echivalentul in lei la 400 de euro, echivalent in lei, intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Limita de deductibilitate a cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate creste de la echivalentul in lei a 200 euro la echivalentul in lei a 250 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant;
In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt venituri neimpozabile; din 1 ianuarie 2010 aceste castiguri sunt impozabile in functie de durata de detine a lor in portofoliu;
sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata importurile definitive de bunuri realizate de catre persoanele care calatoresc din tari terte cu respectarea conditiilor din Directiva 2007/74/CE a Consiliului din 20 decembrie 2007 publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 346 din 29 decembrie 2007. Aceasta modificare intra in vigoare incepand cu 1 decembrie 2008.
Decontul special de T.V.A. intocmit de persoanele ce nu sunt inregistrate sau nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de T.V.A., conform art. 153 si art. 1531 se va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care devine exigibilia taxa pe valoarea adaugata. Pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi decontul special se depune inainte de inmatricularea in Romania a acestora, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Aceasta modificare intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2008.
Operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail produsele energetice prevazute la art. 175, alin. 3, lit. a)-e) din Codul fiscal (este vorba despre comertul en-detail cu benzina, motorina, petrol lampant, gaz petrolifer sau gaze naturale), sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala conform procedurii, cu indeplinirea conditiilor ce vor fi stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Cei care deja desfasoara activitate de comercialiare a acestor produse energetice au obligatia inregistrarii in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitoarul Oficial a prezentelor modificari. Neinregistrarea conform prevederilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, confiscarea sumelor rezultate din aceasta activitate si oprirea activitatii de comercializare a produselor pe o perioada de 1-3 luni. Aceasta modificare intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2008.
Reducerea de 50% pentru impozitul pe cladiri si impozitul pe teren pentru cladiri si terenurile aferente detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice se acorda pe o perioada de maximum 6 luni pe durata unui an calendaristic, nu de 5 luni cum era prevazut anterior.
Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009 cu exceptiile deja mentionate.

« Arhiva noutati legislative