Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 575/20.08. - Ordin nr. 680/2007 din 01/08/2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, apr

In concordanta cu modificarile aduse Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale de Legea nr. 250/2007 (anularea plafonarii contributiei individuale la 5 salarii medii brute, renuntarea la pragul de 3 salarii medii brute privind obligativitatea asigurarii in sistemul public de pensii, etc), se completeaza si se modifica si Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.

In continuare sunt prezentate cateva dintre noile prevederi:

1. La definirea venitului brut realizat lunar ce reprezinta baza de calcul a contributiei de asigurari sociale se face precizarea ca prin sintagma „venitul brut realizat lunar” se intelege venitul brut in bani, achitat din fondul de salarii si s-a eliminat din enumerarea acestor venituri drepturile in natura acordate salariatilor sub forma de remuneratie.
Conform acestei modificari se intelege ca veniturile in natura acordate salariatilor nu mai pot fi incluse in baza de calcul a CAS.

2. Au fost introduse noi categorii de venituri ca fiind baza de calcul a contributiei de asigurari sociale precum:
a) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
b) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
c) indemnizatii de sedinta acordate membrilor comisiilor constituite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, potrivit legii;
d) sumele rezultate prin «plata cu ora», garzi, indemnizatii clinice;
e) alte sume acordate potrivit legii.

3. Incepand cu raportarea obligatiilor de plata aferente lunii august 2007, indiferent de perioada pentru care se achita veniturile realizate de asigurati, angajatorii vor utiliza Declaratia nominala, fara plafonarea bazei de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

4. Angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a inscrie in declaratia nominala inclusiv persoanele cu care nu au raport de munca sau de serviciu, dar carora le achita drepturi banesti asupra carora se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale stabilita de lege.

5. In cazul persoanelor asigurate in sistemul public de pensii prin contract de asigurare, neplata contributiei de asigurari sociale timp de 6 luni consecutiv constituie pentru casa teritoriala de pensii motiv de reziliere a contractului de asigurare sociala.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative