Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Atentie la contul 455: Imprumuturile si restituirile repetate, verificate de inspectorii fiscali

Rulajul din contul 455 – Sume datorate asociatilor – poate fi un motiv de inspectie fiscala atat pentru firme, cat si persoane fizice – asociati.

Creditarea firmelor este o metoda uzuala prin care asociaţii isi finanteaza afacerile, insa poate fi considerata, in anumite situatii, in functie de frecventa depunerilor si retragerilor, un mijloc de sustragere de la plata impozitelor. De aceea oportunitatea operatiunilor pentru activitatea si interesul companiei trebuie sa fie temeinic justificata.

In special retragerile de sume pot trezi suspiciuni atunci cand banii sunt folositi pentru plata unor bunuri si servicii fara legatura cu activitatea firmei si care, conform legii, nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Aceste sume sunt tratate de inspectori simultan ca venituri din dividende si cheltuieli nedeductibile. Abordarea are la baza prevederile Codului fiscal potrivit carora la determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

 

« Arhiva noutati legislative