Noutati / Publicatii

 

Proiectul Codului Fiscal: Impozitarea efectiva aproape se dubleaza atat pentru microintreprinderi, cat si pentru PFA

logo Capital

Analizate impreuna, anumite propuneri din proiectul Codului Fiscal – impozitarea microintreprinderilor in functie de salariati, introducerea contributiilor la toate veniturile PFA si impozitarea mai mare a sediilor de firme inregistrate acasa – arata ca fiscalitatea pentru micile afaceri va fi mult mai impovaratoare. Impozitarea efectiva ajunge la 5% pentru microintreprinderi si la 43,5% la PFA.

 

Desi mica initiativa – microintrepinderi, persoana fizica autorizata (PFA) – nu prea razbeste in Romania (exista 21,3 de firme mici si mijlocii la o mie de locuitori, media in UE fiind de 42,7 de firme), cele mai defavorabile propuneri din proiectul Codului fiscal tintesc aceasta categorie.

Grila de impozitare a microintreprinderilor are cote diferentiate in functie de numarul de angajati. Mai mult, este obligatoriu ca angajatii sa aiba norma intreaga, urmand sa fie platiti cel putin la salariul mimim brut pentru opt ore pe zi, situat la 975 lei, in prezent. Proiectul elimina, astfel, posibilitatea incheierii de contracte part time si conditioneaza functionarea de plata unei sume suplimentare echivalente cu taxele aferente unui salariu minim. Cotele propuse sunt de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati inclusiv, 3% pentru cele cu un salariat si 3% plus 1.530 lei trimestrial pentru cele fara salariati. Prin urmare, si microintreprinderile fara salariati vor plati taxele aferente unui salariu minim.

Impozitarea microintreprinderilor ajunge la 5%

Care sunt implicatiile acestei grile? “Pentru a beneficia de taxarea de 1%, este obligatorie existenta a minim doi angajati, costul suplimentar fiind 1.530 lei  pe trimestru, adica 6.120 lei. Inseamna aproximativ 1.350 euro.  La 65.000 euro cifra de afaceri, considerand profit in totalitate cei 2% redusi la impozitare reprezinta 1.300 euro. In concluzie, nu exista un avantaj al acestei scheme de impozitare, procentul real de impozitare fiind de aproximativ 5%”, spune Sorin Istrate, Managing Partener Contexpert.

Argumentul Ministerului de Finante in sprijinul acestei scheme de impozitare este ca 300 mii din cele aproape 500 mii de microintreprinderi functioneaza fara salariati, ceea ce ar demonstra ca angajatii sunt platiti la negru. Microintreprinderile cu salariati incheie foarte multe contracte cu program partial ceea ce ar insemna, potrivit autoritatilor, ca micile firme sunt folosite ca vehicule pentru incasarea mascata a salariilor.

Chiar daca exista astfel de situatii, abordarea din Codul fiscal nu ia in calcul riscul ca mii de firme create pentru a desfasura o activitate, si nu in alte scopuri, ar putea fi inchise. Ministrul finantelor, Darius Valcov, crede ca s-ar putea desfiinta 80 mii de firme si alte cateva sute de mii de PFA. “Ca sa intelegem situatia de azi: vorbim de 820 mii PFA, PFI. Din acestea 220 mii sunt si salariati. Nu ar fi niciun deranj pentru noi sa se intoarca din nou la salarii si sa plateasca contributiile. Desfiintarea lor nu ar avea niciun impact in economie”, a declarat el, intr-un interviu pentru Capital (care poate fi citit aici). Scopul anuntat de ministru este aparitia a peste 300 mii de noi contracte de munca care ar proveni, majoritar, de la microintreprinderi si PFA.

PFA vor plati 43,5% in loc de 26%

Proiectul elimina actualele scutiri de plata contributiilor sociale in cazul PFA. Astfel, devine obligatorie contributia de pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente, inclusiv pentru persoanele salariate care acum sunt scutite de plata. Totodata, contributia de sanatate (CASS) nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit

“Desi suma platita este o contributie obligatorie, faptul ca aceasta nu se mai scade la determinarea impozitul pe venit va duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%. Toate aceste modificari vor determina o crestere a impozitelor datorate de PFA de la circa 26% la venit net, la circa 43,5%”, explica Sorin Istrate.

Sediul firmei sau PFA in apartament, impozit local mai mare

O alta masura care va afecta negativ microintreprinderile si PFA este impozitarea cladirilor in functie de destinatie – rezidentiala si nerezidentiala -, si nu in functie de statutul proprietarului – persoana juridica si persoana fizica.

Proiectul de Cod fiscal prevede si modalitatea de impozitare pentru cladirile cu destinatie mixta. Avand in vedere ca marea majoritate a microintreprinderilor si a PFA sunt inregistrate la domiciliu, rezulta ca vor avea de platit impozite in plus si din aplicarea acestei masuri.

“Pentru spatiile cu utilizare mixta, cum este un apartament, impozitarea va fi la nivel de companie pentru suprafata utilizata ca destinatie nerezidentiala. Totodata, apare si obligativitatea de a efectua evaluarile anuale cu evaluator autorizat”, spune Sorin Istrate.

Daca la adresa cladirii este inregistrata o companie, persoana fizica va plati impozitul in continuare ca pentru cladire nerezidentiala numai in situatia in care se deduc cheltuielile cu utilitatile.

Pe de o parte, majorarea cotei de impozit – de cel putin 10 ori pentru cladirile nerezidentiale fata de actualele cote pentru locuinte -, iar pe de alta parte evaluarea cladirii vor aduce costuri suplimentare.

Cotele de impozit pe cladiri rezidentiale sunt intre 0,08-0,2%, in proiect, insemnand ca autoritatile locale pot scadea taxele locale cu 20%, dar le si pot majora cu pana la 100%, iar pentru cladirile nerezidentiale cota de impozitare este, potrivit proiectului, intre 0,2%-1,3%, iar eevaluarea anuala a cladirilor nerezidentiale este obligatorie, in caz contrar cota de impozitare ajungand la 2%.