Noutati / Publicatii

 

Investitorii in afaceri mici sunt rasplatiti cu scutiri de impozite

logo Capital

Persoanele fizice care investesc intre 3.000 si 200.000 euro in microintreprinderi si intreprinderi mici, pot beneficia de facilitati fiscale, in conditiile Legii Nr. 120/2015, care va intra in vigoare pe 17 iulie.

Legea privind stimularea investitorilor individuali-business angels acorda scutiri de impozit pe dividende si pe castigurile realizate din vanzarea partilor sociale in anumite conditii. Pentru a beneficia de facilitati, orice persoana fizica poate deveni busi­ness angel daca: devine asociat prin aportul sau in numerar la capitalul social al societatii, rezultand emiterea de noi parti sociale in favoarea sa; investeste o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 de euro; dobandeste partile sociale prin majorare de capital social; nu are fapte inscrise in cazierul fiscal; nu poate detine ca urmare a investitiei, in nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societatii; nu este incapabila ori nu a fost condamnata pentru infractiuni economice.

Daca mai multe persoane fizice devin investitori individuali-business angels, facilitatile fiscale pot fi acordate pentru maximum 49% din capitalul social al societatii in cauza, proportional cu procentul partilor sociale detinute. Facilitatile se acorda daca microintreprinderile si intreprinderile mici in care se fac investitii sunt constituite ca SRL-uri; sunt intreprinderi autonome (nu sunt detinute de alte societati ori nu detin la randul lor alte societati in proportie mai mare de 25%); nu se afla in incapacitate de plata, stare de insolventa ori in faliment si nu a fost deschisa procedura concordatului preventiv sau a lichidarii societatii.

Nu intra sub incidenta legii investitiile realizate in societati care desfasoara activitati in domeniile: bancar; asigurari si reasigurari; piata de capital, intermedieri financiare, orice alte activitati in domeniul financiar; tranzactii imobiliare, inchiriere active imobiliare, intermedieri in domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliara; jocuri de noroc si pariuri; productie sau comercializare de otel; productie sau comercializare de carbune; constructii de nave maritime si fluviale; productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope; consultanta in orice domeniu.

Desi legea nu face nicio precizare, termenul „desfasoara“ ar trebui inteles ca fiind obtinerea de venituri din acele activitati. Astfel, daca o societate are in codul CAEN activitatile mentionate mai sus, insa nu obtine venituri din acestea, nu ar trebui ca dreptul investitorului la facilitati sa fie afectat.

Cum se acorda facilitatile?

Investitorul este scutit de impozitul pe dividende pentru 3 ani din momentul dobandirii partilor sociale. Totodata, este scutit de impozitul pentru castigul realizat din vanzarea partilor sociale, daca transferul are loc dupa cel putin 3 ani de la dobandire. Valoarea totala, cumulata a sumelor pentru care se aplica scutirile de impozit nu poate depasi valoarea investitiei efectuate de catre toti investitorii.

Scutirile de impozit se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: investitorul nu instraineaza partile sociale inainte de expirarea termenului de 3 ani de la data dobandirii acestora; in caz contrar, datoreaza impozitul pe dividende aferent perioadei pentru care a fost acordata facilitatea fiscala la care se adauga accesorii, precum si impozitul pe veniturile din investitii aferent instrainarii partilor sociale; daca actul constitutiv al societatii, depus pentru sustinerea cererii de inregistrare a majorarii capitalului social prin emiterea de noi parti sociale in registrul comertului, contine urmatoarele clauze: participarea la profit si pierderi a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinute de fiecare asociat si deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului, aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor; societatea si asociatii nu utilizeaza prima de emisiune la majorarea capitalului social si nu o repartizeaza catre asociati, pe o durata de 3 ani de la data inregistrarii investitorului individual-business angel la registrul comertului; societatea nu are datorii catre bugetul general consolidat la data cesionarii partilor sociale de catre investitor.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

Registrul Comertului va oferi gratuit o serie de informatii despre firme. Noi conditii privind inregistrarea si dizolvarea

Impozitul forfetar se intoarce

A fost publicata legea “Business Angels”

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Informare: Abrogarea articolului care excepteaza profesiile libere si drepturile de autor de la reincadrarea ca activitati dependente nu a mai fost inclusa in HG publicata azi in MO

Codul de TVA, greu de primit

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere