Noutati / Publicatii

 

Ce a insemnat aderarea la UE si ce va insemna Brexitul?

profit.roCateva cifre referitoare la anul 2015 in Romania: 10% dintre companii sunt multinationale, dar produc 50% din PIB-ul Romaniei. Cum pot fi comentate aceste date?

Comentariul unui proeuropean: Am reusit sa atragem investitii straine profitabile, suntem o piesa importanta in bugetul si planurile unor companii de renume, avem salariati care sunt bine platiti de catre aceste companii, investitiile au fost facute din surse externe pe care nu le vom plati in urmatoarele sute de ani sau zeci (mancand salam cu soia ca pe vremea lui Ceausescu).

Comentariul unui nationalist: Ne-am vandut tara pe nimic, toate profiturile se duc afara, salariatii romani sunt slugile (sclavii) capitalistilor. Companiile straine au distrus antreprenoriatul autohton, tot caimacul e luat de acolitii multinationalelor. Sa nationalizam din nou tot, sa nu mai lasam romanii sa plece in alte tari, sa munceasca alaturi de noi.

De fapt, UE a insemnat pentru toti romanii stabilitate, atractivitatea unei tari care devenea parte a unui intreg mult mai mare, care avea niste reguli stabile, mai putin influentate de interesele unor „boieri”, o tara aparata de niste tratate internationale care garantau o granita comuna.

Romanii inca mai cred ca investitorii importanti vin doar dupa profituri mari, total gresit. Companiile mari investesc acolo unde stabilitatea si posibilitatea de a obtine beneficii economice pe termen lung au mai multe sanse. Predictibilitatea este extrem de importanta.

Cam acestea au fost avantajele pe care le-au oferit NATO si UE Romaniei. Am devenit membrii unor familii mai mari, mai puternice. Am avut o deschidere catre noi orizonturi.

Ce poate insemna Brexitul pentru noi? Pentru multe companii, Europa va deveni pentru perioada urmatoare o mare necunoscuta. In primul rand, referitor la abilitatea europenilor de a coexista si de a urmari teluri comune. Deja discutiile despre alte posibile exituri vor diminua foarte mult capabilitatea Europei de a fi un jucator important. Negocieri continue referitoare la avantajele pentru un stat sau altul, la migratia fortei de munca, la politicile comune comerciale si ale drepturilor omului vor crea un marasm care nu va putea asigura o dezvoltare pe termen mediu. Iar atunci climatul necesar unor noi investitii va scadea, puterea economica a organismelor europene va scadea. Politicile de dezvoltare a tuturor membrilor se vor diminua drastic.

Toate acestea nu se vor intampla incepand de maine in Romania. Dar trendurile vor fi: scaderea investitiilor straine in Romania, diminuarea cresterilor anuale a PIB-ului, retragerea de catre bancile internationale de fonduri din Romania ceea ce va conduce la o diminuare a creditarii, o ingreunare a acesteia si un cost mai mare, cresteri ale somajului si scaderi ale salariilor, reducerea fondurilor europene disponibile pentru companiile romanesti, probleme sociale mai mari, cresteri ale tendintelor nationaliste si socialiste care vor accelera indatorarea tarii.

Prin anii 90, l-am intrebat pe tatal meu cum a reusit sa supravietuiasca in perioada neagra a comunismului, in special in anii 80. Raspunsul lui a fost ca lucrurile nu au evoluat atat de drastic de la o zi la alta, ci s-au deteriorat treptat, astfel incat dupa cativa ani nu iti venea sa crezi cat poti sa rabzi, fara macar sa ai posibilitatea sa-ti exprimi nemultumirea.

Nu sunt un pesimist, dar Brexitul este un eveniment istoric nefericit. Poate fi evenimentul care conduce catre panta descendenta, catre neincredere. Pe 24 iunie, ca dovada a cresterii neincrederii, au disparut 2 trilioane de dolari din avutia mondiala.

Cred ca in ziua referendumului, Winston Churchill s-a intors in mormant si si-a aprins un trabuc. Proiectul la care a participat ca fondator, Uniunea Europeana, a inceput sa se clatine. Poate cu o figura charismatica ca a lui Churchill (nu Cameron), influentarea spre binele comun al Europei ar fi decurs mai bine. Cu toate acestea le doresc britanicilor mult succes.

– Sorin Istrate, Managing Partner Contexpert