News / Publications

 

Un nou mecanism pentru declararea veniturilor obtinute de persoanele fizice si plata taxelor aferente, intrat in vigoare vineri, 23 martie 2018

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Un mecanism mai simplu de declarare si plata a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru persoanele fizice a fost aprobat recent de Guvern, prin ordonanta de urgenta, fiind publicat in Monitorul Oficial vineri, 23 martie 2018. In primul rand, contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente vor depune o singura declaratie, al carei termen de depunere va fi 15 martie, cu exceptia acestui an, cand termenul este stabilit pentru 15 iulie.

Noul sistem privind impozitul pe venit, contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) este adresat persoanelor fizice, inclusiv persoanelor fizice autorizate (PFA) si celorlalti contribuabili ce obtin venituri din activitati independente (titulari ai intreprinderilor individuale/familiale, profesii liberale, drepturi de autor etc), din chirii sau investitii, printre altele.

Mai exact, noul mecanism introduce o declaratie unica pentru aceste persoane, document ce va fi folosit atat pentru definitivarea anului fiscal anterior, cat si pentru a face estimari pentru anul in curs.

Potrivit actului aprobat de Guvern, declaratia unica va comasa sapte formulare pe care le depuneau persoanele fizice pana acum, printre care si declaratia 200, folosita pentru declararea veniturilor din Romania, declaratia 220, utilizata pentru veniturile estimate sau norma de venit, sau mult discutata declaratie 600, folosita pentru stabilirea CAS si CASS datorate statului de persoanele cu venituri din activitati independente, din chirii, din investitii (dividende, dobanzi etc), din agricultura, silvicultura si piscicultura, din asocierea cu o persoana juridica sau din alte surse.

Pentru anul 2018, termenul limita pentru depunerea declaratiei unice va fi data de 15 iulie, urmand ca, din 2019 incepand, termenul limita sa fie fixat la 15 martie. Practic, 15 martie 2019 va fi si termenul pentru plata taxelor aferente anului 2018, termenul de 15 iulie 2018 fiind doar unul de declarare.

Cu alte cuvinte, prin intermediul formularului unic pentru persoanele fizice, PFA-urile si ceilalti contribuabili vor declara veniturile realizate in anul anterior, veniturile estimate pentru anul in curs si contributiile sociale datorate pentru anul in curs.

Totusi, pentru a incuraja persoanele fizice sa achite anticipat taxele pentru veniturile estimate in 2018, Ministerul de Finante a propus anumite bonificatii, dupa cum urmeaza:

Pentru veniturile realizate in 2018 de catre persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2018, inclusiv, si data intrarii in vigoare a ordonantei citate, contribuabilii vor avea obligatia efectuarii calculului venitului net aferent anului 2018, stabilit pe baza cotei forfetare de cheltuieli sau in sistem real, determinarii si platii impozitului pentru veniturile aferente anului 2018, pana la data de 15 martie 2019.

In ceea ce priveste drepturile de proprietate intelectuala (inclusiv drepturi de autor), acestea vor avea un regim distinct, in sensul ca pentru CAS si CASS, daca va fi datorat, va fi folosit mecanismul de retinere la sursa, pentru simplificarea modului de stabilire a contributiilor.

Va reamintim ca, din 2018, persoanele fizice cu venituri din activitati independente si alte asemenea surse datoreaza impozit pe venit de 10% si contributii sociale, dupa cum urmeaza:

Totusi, CAS se datoreaza doar de catre persoanele care realizeaza venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei), in timp ce CASS se datoreaza doar de catre persoanele care obtin venituri in anul fiscal, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii (cum ar fi dobanzi, dividende, castiguri de capital) sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 de lei pentru anul fiscal 2018).

In concluzie, pentru veniturile realizate in anul 2017, se aplica urmatoarele reguli:

Pentru veniturile realizate in anul 2018, se aplica urmatoarele reguli:

Atentie!!! Vor depune declaratia unica pentru anul 2018, pana la 15 iulie 2018, si persoanele fizice care relizeaza venituri din dividende sau dobanzi si care estimeaza ca vor realiza venituri in cursul anului 2018 peste plafonul de 22.800 lei, aceste persoane avand obligatia platii CASS in valoare de 2.280 lei pana cel tarziu 15 martie 2019. In cazul in care aceste persoane estimeaza ca vor realiza venituri sub plafonul de 22.800 lei si nu au si alte venituri pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice (cum ar fi venituri din chirii, venituri din activitati independente etc.), atunci nu exista obligatia depunerii declaratiei unice pentru anul 2018 pana la 15 iulie 2018. Totusi, daca pana la 31.12.2018 aceste persoane au realizat venituri din dividende sau dobanzi peste plafonul de 22.800 lei, vor avea obligatia sa depuna declaratia unica pana cel tarziu 15 martie 2019, tot pana atunci avand si obligatia de a plati CASS in valoare de 2.280 lei.