Noutati / Publicatii

 

INFORMARE LEGISLATIVA

Prezenta informare contine detalii cu privire la modificarile legislatiei muncii, publicate recent:

1. Stabilirea constitutionalitatii prevevederilor OUG 79/2017 – Decizia CCR nr. 830/2021 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 42 si 69 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017

2. Micsorarea termenului de arhivare a statelor de salarii – Legea nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilitatii nr. 82/1991

3. Publicarea procedurilor de aplicare a facilitatilor pentru companiile care desfasoara activitati in sectorul constructiilor precum si activitati in sectorul agricol si in industria alimentara – Ordinele Ministerului Finantelor nr. 1528/2022 si nr. 1525/2022

4. Modificarile ale Codului Fiscal prevazute in Ordonanta nr. 16/2022 in vigoare incepand cu august 2022

 

1. STABILIREA CONSTITUTIONALITATII PREVEVEDERILOR OUG 79/2017

A fost publicata in Monitorul Oficial Decizia CCR nr. 830/2021 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 42 si 69 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017.

Ordonanta de urgenta nr. 79/2017 a adus modificari Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2018 prin transferul asigurarilor sociale de la angajator la salariat, art 42 si 69 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 precizand cotele de CAS si CASS majorate.

Prin Decizia nr. 830/2021, Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Sindicatul Unirea Cluj in Dosarul nr. 2.320/117/2018 al Tribunalului Cluj – Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale si a constatat ca dispozitiile art. I pct. 42 si 69 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

2. MICSORARE TERMEN ARHIVARE STATE DE SALARII

Prin Legea nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 s-a stabilit ca incepand cu data de 1 ianuarie 2023 statele de salarii se pastreaza timp de 5 ani:

sau

Conform prevederilor valabile in prezent statele de salarii trebui pastrate timp de 50 de ani.

3. PUBLICARE PROCEDURI APLICARE FACILITATI ANGAJATORI CE DESFASOARA ACTIVITATI IN SECTORUL CONSTRUCTIILOR PRECUM SI ACTIVITATI IN SECTORUL AGRICOL SI IN INDUSTRIA ALIMENTARA

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor este prevazuta in Ordinul MF nr. 1528/2022, iar procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara este prevazuta in Ordinul MF nr. 1525/2022 fiind precizate urmatoarele:

-Facilitatile fiscale se acorda pentru activitatea desfasurata in Romania, inclusiv persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca platitorul de venituri la care sunt detasate desfasoara activitati in domeniul constructiilor/ sectorul agricol si in industria alimentara si indeplineste conditiile prevazute la art. 60 pct. 5/pct 7 din Codul fiscal.

-Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.

 

4. MODIFICARILE ALE CODULUI FISCAL PREVAZUTE IN ORDONANTA NR. 16/2022 IN VIGOARE INCEPAND CU AUGUST 2022

Incepand cu veniturile aferente august 2022, venitul brut lunar ce beneficiaza de facilitati scade la 10.000 lei (de la 30.000 lei).

Incepand cu august 2022 contributiile de asigurari sociale (CAS) si contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu pot fi mai mici decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate la nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. 

Salariatii incadrati cu norma partiala vor datora contributiile la nivelul veniturilor obtinute urmand ca diferenta de contributii pana la nivelul salariului minim sa fie suportata de angajator in numele salariatului.

Angajati pentru care nu trebuie calculate diferente de contributii pana la nivelul salariului minim suportate de angajator in numele salariatului sunt:

1. elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare; 

2. ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani; 

3. persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; 

4. pensionarii care au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, dar nu sunt:

– pensionari pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale

sau

– pensionari ce cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; 

5. persoanele care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din                         salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte             individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta                 acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. 

 

Pentru a nu se retine diferentele de contributii angajatul solicita documentele justificative de la persoanele fizice cu exceptia cazul in care persoanele realizeaza venituri in cursul aceleasi luni in baza mai multor contracte, caz pentru care se va publica un Ordin in vedere stabilire procedura de aplicare prevederi.

 

 

Contexpert Consulting

Departament Salarizare