Noutati / Publicatii

 

INFORMARE LEGISLATIVA

Prezenta informare contine detalii cu privire la modificarile legislatiei muncii, publicate recent:

         I.          Acordare zi libera platita ca urmare a autorecenzarii on-line
       II.          Majorare cu 5,1% a beneficiilor sociale, care se raporteaza la indicatorul social de referinta
      III.          Impact incetare stare de alerta
     IV.          Incadrare in munca a cetatenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina

 

         I.          ACORDARE ZI LIBERA PLATITA CA URMARE A AUTORECENZARII ON-LINE

In anul 2022 a inceput primul recensamant la care sunt aplicabile prevederile Ordonantei de urgenta nr. 19/2020. Un aspect important este introducerea obligatiei angajatorilor de a le acorda angajatilor o zi libera platita pentru autorecenzarea on-line.

Etapa de autorecenzare se poate realiza in perioada 14 martie – 15 mai 2022, dar ziua libera platita se acorda doar dupa incheierea cu succes a autorecenzarii on-line. In acest sens angajatii trebuie sa faca dovada autorecenzarii on-line prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii. Ziua libera platita se stabileste de comun acord intre angajat si angajator si se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.

Ziua libera platita pentru autorecenzare va fi reflectata in pontaj ca zi de eveniment, avand la baza solicitarea zilei libere platite aprobata de catre angajator si dovada autorecenzarii on-line (codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii).

       II.          MAJORARE CU 5,1% A BENEFICIILOR SOCIALE CARE SE RAPORTEAZA LA INDICATORUL SOCIAL DE REFERINTA

Incepand cu anul 2022, potrivit Legii nr. 225/2021, valoarea indicatorului social de referinta, ISR, se majoreaza la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent comunicat de Institutul National de Statistica. In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta.

Rata medie anuala a inflatiei care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestatii sociale si beneficii de asistenta sociala este de 5,1%, ceea ce inseamna ca valoarea ISR creste de la 500 de lei la 525,5 lei de la 1 martie 2022.

Beneficiile de asistenta sociala care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia lunara de plasament, prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulti si copii), nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al indemnizatiei de acomodare, sprijinul pentru adoptatori si ajutorul pentru refugiati.

      III.          IMPACT INCETARE STARE DE ALERTA

Incepand cu data de 9 martie 2022, prin incetarea aplicabilitatii Hotararii nr. 171/2022, in Romania nu mai este instituita stare de alerta. Ca urmare societatile trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

– Valabilitatea documentelor eliberate de institutiile si autoritatile publice, precum si de entitatile private autorizate conform legii se mentine pe o perioada de 90 de zile de la incetarea starii de alerta (art 4 pct (5) din Legea nr. 55/2020)

– Contractele colective de munca si acordurile colective de munca vor avea valabilitatea prelungita pentru o perioada de 90 de zile, insa partile au obligatia initierii negocierii colective in termen de 45 de zile de la incetarea starii de alerta (art 20 din Legea nr. 55/2020)

– Prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor nu se mai pot aplica in contextul in care Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 care prevedea conditiile limitarii sau suspendarii activitatilor didactice a fost abrogat in 8 martie 2022

– Masura reducerii temporare a timpului de munca (Kurzarbeit) conform OUG 132/2020 va mai fi valabila 3 luni de la data incetarii starii de alerta

– Somajul tehnic va mai putea fi suportat de Stat doar pana la 31 martie 2022 in contextul in care va fi acordat conform OUG 2/2022 (in cazul in care vor exista angajatori a caror activitate va fi suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica)

– In ceea ce priveste eliberarea concediilor medicale:

     IV.          INCADRARE IN MUNCA A CETATENILOR UCRAINENI CARE PROVIN DIN ZONA DE CONFLICT ARMAT DIN UCRAINA

Prin intermediul Ordinului nr. 301/2022 in vigoare din 10 martie 2022 s-a prevazut procedura privind incadrarea in munca a cetatenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina si doresc sa se incadreze in munca, dar nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate.

Cetatenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina si doresc sa se incadreze in munca se pot prezenta la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru a fi inregistrati in baza actului de identitate, pasaportului sau a altui document care atesta identitatea.  In cadrul serviciilor de informare si consiliere profesionala, persoana completeaza o declaratia pe propria raspundere, conform modelului prevazut in procedura din Ordinul nr. 301/2022. Persoana este mediata in munca pe un loc de munca vacant care corespunde calificarilor si experientei declarate de aceasta si primeste dispozitia de repartizare in vederea prezentarii la angajator. 

In cazul in care cetateanul ucrainean contacteaza direct un angajator, fara a mai solicita serviciile agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, acesta completeaza declaratia pe propria raspundere din Ordinul nr 301/2022 impreuna cu angajatorul la care urmeaza sa se incadreze. Declaratia sta la baza incheierii contractului de munca.  Modelul declaratiei se poate descarca de pe paginile de internet ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. 

Conform Ordonantei nr  25/2014 nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a:

In vederea depunerii Declaratiei 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominala a persoanelor asigurate cetatenii ucraineni trebuie sa obtina numarul de identificare fiscala (NIF).

 

Contexpert Consulting

Departament Salarizare