Noutati / Publicatii

 

Fiscalitatea abonamentelor medicale, modificata din septembrie: Pentru abonamentele suportate de angajator nu se mai retin nici contributii sociale

Codul fiscal a suferit noi modificari duminica, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 25/2017, iar prevederile actului normativ vizeaza, printre altele, si scutirea la plata a contributiilor  sociale obligatorii pentru abonamentele medicale suportate de catre angajatori pentru salariatii proprii.

Concret, O.G. nr. 25/2017 a corelat baza de impozitare a contributiilor de asigurari sociale cu cea a impozitului pe venit, in legatura cu serviciile medicale sub forma de abonament pe care angajatorii le asigura propriilor angajati.

Mai precis, incepand cu luna in curs, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru propriii salariati nu mai sunt incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in aceeasi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit.

Astfel, pe langa primele de asigurare de sanatate privata, si abonamentele medicale private pe care firma le asigura angajatilor sunt scutite acum atat de impozit, cat si de contributii sociale, in plafonul  anual de 400 de euro de persoana, stabilit initial de legiuitor. Partea primei de asigurare si/sau abonamentului medical care depaseste limita este considerata avantaj primit in legatura cu activitatea salariala, pentru care se datoreaza impozit si toate contributiile sociale obligatorii.

Primele de asigurare voluntara de sanatate si abonamentele medicale private suportate de salariati pot fi deduse la calculul impozitului pe veniturile din salarii in limita plafonului anual de 400 euro in cazul in care contractul de asigurare, respectiv abonamentul, vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 300 de lei lunar.

In concluzie, noutatea adusa de ordonanta care a modificat Codul fiscal consta in faptul ca s-a reglementat scutirea si de la plata contributiilor de asigurari sociale obligatorii.