Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.955/28.11.- Lege nr. 441/2006 din 27/11/2006 pentrumodificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale,republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata

Dintre multele modificari aduse la Legea nr. 31/1990, mentionam urmatoarele:
* Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii societatilor pe actiuni nu pot incheia cu societatea un contract de munca. in cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.
* Numarul administratorilor societatilor pe actiunitrebuie sa fietotdeaun impar (unul sau mai multi); societatile pe actiuni ale caror situatii financiare anuale fac obiectul unei obligatii legale de auditare sunt administrate de cel putin 3 administratori.
* In cazul societatilor pe actiuni ale caror situatii financiare anuale fac obiectul unei obligatii legale de auditare financiara, crearea unui comitet de audit in cadrul consiliului de administratie este obligatorie.
* Sistemul dualist de administrare este un sistem alternativ prin care societatea pe actiuni este administrata de un directorat si de un consiliu de supraveghere. Sistemul dualist de administrare implica obligativitatea audului financiar.
* Durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratuluisi ai consiliului de supraveghere, este stabilita prin actul constitutiv,sinu poate depasi 4 ani. Persoana numita in una dintre aceste trebuie sa incheie o asigurare pentru raspundere profesionala.
* Numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 2 (conform prevederilor precedente, numarul acestora era 5).
* Societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale sunt supuse auditului financiar nu mai trebuie sa aiba cenzori.
* Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitataal carui asociat unic este,cu exceptia cazului in care are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie.
* Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazutereferitoare la denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare, capitalul socialvor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.
* Apar modificari si noi prevederi referitoare la fuziunea, divizarea si lichidarea societatilor comerciale.

« Arhiva noutati legislative