Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.744/31.08.- Ordin nr. 1346/2006 din 14/08/2006 privind aprobarea Procedurii de atribuire a codului de inregistrare fiscal a pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, a Proc

I. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, codul de identificare fiscala atribuit contribuabililor este codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F. In cazul in care contribuabilul desfasoara mai multe activitati autorizate sau activitatea se desfasoara in mai multe locatii, atribuirea codului de inregistrare fiscala se face numai pentru activitatea principala, la sediul principal de desfasurare a acesteia, celelalte locatii reprezentand sedii secundare si le sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura fiscala. Cu aceeasi data, pentru contribuabilii care se inregistreaza ca persoana impozabila in scopuri de TVA, codul de identificare fiscala este alcatuit din codul de inregistrare fiscala mentionat anterior si din prefixul „RO”.
Codul de inregistrare fiscala este utilizat de contribuabili in relatia cu organul fiscal competent (cel in a carui raza teritoriala isi au sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala) si cu ceilalti contribuabili, numai in legatura cu activitatea economica autorizata desfasurata sau cu profesia libera exercitata.
Pentru indeplinirea obligatiilor fiscale potrivit reglementarilor in domeniul impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscala utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal. Organul fiscal competent pentru administrarea impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii este organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.
Contribuabilii inregistrati in evidentele fiscale la data de 1 septembrie 2006, au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare fiscala. Pana la data de 30 septembrie 2006, administratiile finantelor publice vor instiinta toti contribuabilii care isi au domiciliul fiscal in raza lor teritoriala de competenta asupra acestei obligatii. Pentru atribuirea codului de inregistrare fiscala si eliberarea noului certificat de inregistrare fiscala, contribuabilii depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere” (070), insotita de o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala emis anterior si de actele doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
II. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, domiciliul fiscal al asocierilor si altor entitati fara personalitate juridica este sediul acestora sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala. Cu aceeasi data, pentru contribuabilii care se inregistreaza ca persoana impozabila in scopuri de TVA codul de identificare fiscala este alcatuit din codul de inregistrare fiscala si din prefixul „RO”.
Contribuabilii inregistrati in evidentele fiscale la data de 1 septembrie 2006, au obligatia sa solicite modificarea domiciliului fiscal, in vederea eliberarii certificatului de inregistrare continand adresa noului domiciliu fiscal. Pana la data de 30 septembrie 2006, administratiile finantelor publice vor instiinta toti contribuabilii care isi au domiciliul fiscal in raza lor teritoriala de competenta asupra acestei obligatii. Pentru eliberarea noului certificat de inregistrare fiscala, contribuabilii depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala „Declaratia de modificare a domiciliului fiscal pentru asocierile si alte entitati fara personalitate juridica” (080), insotita de o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala emis anterior si de actele doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.

« Arhiva noutati legislative