Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.712/18.08.- Decizie nr. 231/2006 din 28/07/2006 pentru publicareaProtocolului privind colectarea dreptului de suita si pentru desemnarea organismului de gestiune colectiva VISARTA - Societatea de Gestiune Colectiva din Domeniul Artelor Vizua

Potrivit Legii nr.8/1996, autorilor li se cuvine dreptul de suita, reprezentand o cota-parte din pretul de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, precum si au dreptul de a fi informati cu privire la locul unde se afla opera lor. Colectorul unic si gestionarul dreptului de suita rezultat in urma revanzarilor ulterioare ale operelor de arta vizuala este VISARTA. Acesta incaseaza si repartizeaza titularilor de drepturi de autor sumele rezultate ca urmare a aplicarii cotei procentuale asupra pretului de vanzare al operelor de arta vizuala. Sumele sunt retinute de vanzatori sau intermediari in urma oricarei revanzari.
Vanzatorul sau intermediarul retine si vireaza colectorului unic cota procentuala legal stabilita si informeaza cu privire la locul unde se afla opera dupa revanzare.
Prin revanzarea ulterioara primei instrainari facute de catre autor se intelege actul comercial de revanzare a unei opere originale de arta grafica sau plastica (opere originale de pictura, sculptura, grafica, desen, design, scenografie, arta decorativa – sticla, metal, textile, lemn, ceramica etc.- , fotografii, harti) ori a unei opere fotografice, care implica, in calitate de vanzator, cumparator sau intermediar, saloane, galerii de arta, case de licitatie, precum si orice comerciant de opere de arta.

« Arhiva noutati legislative