Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 67/29.01. - Ordin nr. 1/2007 din 03/01/2007 privind Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de TVA;
2. realizeaza comert cu bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. cifra de afaceri realizata la nivel anual, separat pe fluxurile de introduceri si expedieri, depaseste un anumit prag statistic.
Declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care depasesc pragul valoric Intrastat in anul precedent sau in anul curent,separat pentru introduceri si expedieri de bunuri.
Tipuri de declaratii statistice in functie de valoarea anuala a bunurilor tranzactionate pentru anul 2007:
-Pentru Introduceri mai mici de 300.000 lei precum si pentru Expedieri mai mici de 900.000 lei – Nu exista obligatia de a transmite Declaratia statistica Intrastat.

-Pentru Introduceri egale sau mai mari de 300.000 lei si mai mici de 10.000.000 lei precum si pentru Expedieri egale sau mai mari de 900.000 lei si mai mici de 20.000.000 – Declaratie standard in care se completeaza toate informatiile mai putin valoarea statistica.
-Pentru Introduceri egale sau mai mari de 10.000.000 lei precum si pentru Expedieri egale sau mai mari de20.000.000 lei – Declaratie extinsa in care se completeaza toate informatiile inclusiv valoarea statistica.
Daca un operator economic trebuie sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul dintre fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. in acest caz, este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.
Datele statistice Intrastat trebuie furnizate lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea lunii de referinta, Institutului National de Statisticanumai in format electronic.
Informatiile ce vor fi completate in Declaratia statistica Intrastat sunt urmatoarele: perioada, date de identificare ale agentului economic, ale partii terte declarante, codul bunurilor din Nomenclatorului Combinat, tara de destinatie/expeditie si de origine a bunurilor, valoarea facturata, valoarea statistica,masa neta in kg.,cantitatea in unitatea de masura suplimentara, natura tranzactiei, termenii de livrare, modul transportului.
De retinut ca, in cazul in care in luna de referinta exista tranzactii comerciale cu bunuri incadrate la acelasi cod NC, cu aceeasi tara partenera, acelasi tip de tranzactie (conform naturii tranzactiei), aceiasi termeni de livrare si acelasi mod de transport, se recomanda ca aceste tranzactii sa fie cumulate si declarate intr-o singura linie pe declaratie.
In Norme se fac precizari cu privire la tranzactiile care trebuie si cele care nu trebuie declarate, modul de completare si transmitere a declaratiilor intrastat, lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative