Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.662/01.08. - Lege nr. 343/2006 din 17/07/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

* Desi in textul modificat al Codului fiscal se prevede ca impozitul pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009, in finalul aceste legi, la Art. IV. se stipuleaza: „La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevederile titlului IV – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se abroga.”
* Se introduce sistemul platilor anticipate pentru impozitul pe profit. Societati comerciale bancare il aplica incepand cu 2007, iar celelalte societati incepand cu 2008. Se vor efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.
* Persoanele fizice datoreaza impozit la vanzarea constructiilor de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii. In cazul constructiilor, acesta este calculat in functie de perioada in care au fost dob̢ndite Рintr-un termen de p̢na la 3 ani inclusiv, respectiv dob̢ndite la o data mai mare de 3 ani.
* In cazul dividendelor distribuite catre nerezidenti, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pâna la sfârsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pâna la data de 31 decembrie a anului respectiv.
* La taxa pe valoare adaugata sunt prevederi noi, legate in principal de livrarea de bunuri si prestarea de servicii intracomunitare; „taxarea inversa” se va aplica si in cazul lucrarilor de constructii-montaj.

« Arhiva noutati legislative