Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 1031/27.12. - Norma nr. 26/2006din 12/12/2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati.

Incepand cu 01 ianuarie 2007 apar noi obligatii legate de raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati.
Astfel la efectuarea oricarei plati catre nerezidenti si in cazul ridicarilor de valuta in numerar din cont pentru plati catre nerezidenti, inclusiv cheltuieli pentru deplasari externe, cu valoare egala ori mai mare de 12.500 euro sau echivalent la data platii, clientii rezidenti ai institutiilor de credit au obligatia de a completa formularul Dispozitie/Declaratie de plata externa (DPE). in cazulplatilor in lei dintre rezidenti si nerezidenti pe teritoriul Romaniei, DPE se completeaza in calitate de declaratie de plata, odata cu ordinul de plata in lei.
Deasemenea, pentru orice incasare de la nerezidenti precum si in cazul depunerilor de valuta in numerar, daca aceasta provine din incasari de la nerezidenti, a carei valoare este egala ori mai mare de 12.500 eurosau echivalent la data incasarii, exista obligatia de a se completa formularul Declaratie de incasare externa (DIE), in cel mult 10 zile calendaristice de la creditarea contului bancar.
Rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare (bartere, compensari, aranjamente de cliring si altele asemenea)au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la B.N.R. – Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea.
Persoanele juridice rezidente care auconturi deschise in strainatate au obligatia sa raporteze letric la B.N.R. – Directia statistica tranzactiile efectuate prin aceste conturi. Raportarea se va efectua lunar, pana la data de 20 a lunii urmatoare.
Persoanele juridice si fizice rezidente caredetin cel putin 10% din capitalul social al unei companii nerezidente sau detin entitati fara personalitate juridica (sucursale) inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in strainatate sunt considerate investitori directi in strainatate si au obligatia notificarii acestei investitii directe la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica, in cel mult 30 de zile calendaristice de la data dobandirii dreptului de proprietate sau de la infiintarea sucursalei in strainatate. Rezidentii care au deja calitatea de investitori directi in strainatate au de asemenea obligatia notificarii investitiei respective pana pe 30 ianuarie 2007.
In cazul in care raportorii nu respecta prevederile prezentei norme Banca Nationala a Romaniei poate aplica sanctiuni constand in avertisment scris sau amenda intre 500 RON si 5.000 RON.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative