Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Noutati legislative: Un nou registru obligatoriu

Ministerul de Finante a elaborat ordinul care stabileste modelul, continutul si procedura de inregistrare a registrului de bani personali. Acest registru a fost reintrodus prin OUG8/2015 care modifica legislatia utilizarii caselor de marcat.

OUG8/2015 introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cat si pentru sumele extrase din acestea, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.

Operatorul economic va avea obligatia sa asigure inregistrarea banilor detinuti de angajati la ora inceperii programului de lucru, intr-un registru de bani personali. Astfel, in cazul unui control, eventualele sume de bani gasite in plus fata de sumele inregistrate, sa nu poata fi justificate ca fiind banii apartinand angajatilor. Sumele detinute la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor care nu pot fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul de bani personali, in registrul special sau in chitante se confisca.

Angajatii vor fi obligati sa prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci cand se afla in incinta unde isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru. Daca sunt depistate diferente, angajatii sunt sanctionati cu amenda intre 1.000 si 1.500 lei.

Proiectul de ordin poate fi consultat aici: http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro

 

« Arhiva noutati legislative