Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Noi modificari ale Codului fiscal, in vigoare din 10 iulie

Principalele noutati vizeaza modificarea criteriilor pentru activitatile independente si aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru berea la draft.

In Monitorul Oficial din data de 7 iulie a fost publicata legea 187/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

 

Modificari privind activitatile independente la art 7:

activitate independenta – orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:

4.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

4.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

4.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

4.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

4.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

4.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

4.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.»

 

De asemenea, se modifica articolul 11, alineatul (1):

La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii. Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.»

Acelasi act normativ prevede aplicarea cotei de TVA de 9% pentru berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.

 

Prevederile referitoare la cota de TVA redusa  pentru berea la draft vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, iar cele referitoare la activitatile independente la 3 zile de la publicare.

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

„Amnistia” fiscala pentru PFA, PFI, DDA a fost votata de Parlament

Probleme practice: Cum se aplica TVA de 9%? Cateva exemple utile

Impozitarea bacsisului si registrul de bani personali devin istorie din 9 iulie

 

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Deveniti investitori cu doar 3.000 euro si veti primi scutiri de impozite

Codul fiscal aplicabil din 2016: Care sunt principalele noutati?

Efectul noului Cod fiscal asupra chiriilor: Cresc preturile, se renegociaza contractele

 

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere

 

« Arhiva noutati legislative