Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 815/04.12 - Ordonanta de urgenta nr. 192/2008 din 25/11/2008 privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca

I. Modificari ale O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala:

Procedura de aplicare a acestor modificari urmeaza sa fie aprobata prin ordin al presedintelui ANAF.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, pentru plata cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata stabilit conform art. 111 a tuturor obligatiilor fiscale datorate bugetelor administrate de ANAF, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate. Aceasta bonificatia nu se acorda in urmatoarele cazuri:
pentru obligatiile fiscale reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa;
pentru obligatiile fiscale reprezentand accize;
contribuabililor care au obligatii fiscale restante si pentru care nu a fost suspendata executarea actului prin care s-au stabilit obligatiile fiscale, in conditiile legii;
contribuabililor care nu depun declaratiile fiscale la termenele stabilite de lege.
Bonificatiile se calculeaza lunar de contribuabil, iar plata anticipata va fi diminuata cu valoarea acestei bonificatii. Veniturile astfel constituite se utilizeaza ca surse proprii de finantare.
In cazul in care, ca urmare a inspectiei fiscale, se constata diferente ale obligatiilor de plata ca urmare a declararii unor sume mai mici decat cele datorate, organul de control va obliga contribuabilul la plata diferentelor, a bonificatiei de 5%, precum si a majorarilor de intarziere aferente.
De asemenea, si in cazul in care, ulterior declararii obligatiilor de plata, contribuabilul corecteaza din proprie initiativa obligatia de plata, in sensul majorarii acesteia, acesta este obligat la plata diferentelor, a bonificatiei de 5%, precum si a majorarilor de intarziere aferente.
Declaratiile de impozite, taxe si contributii cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa pot fi corectate de catre contribuabili pana la data depunerii situatiei financiare anuale pentru anul de raportare sau pana la data de 30 iunie a anului urmator celui de raportare, in cazul entitatilor care nu au obligatia depunerii situatiei financiare anuale.
Declaratiile de venit pot fi corectate de catre contribuabili pana la data comunicarii deciziei de impunere anuala emise pentru anul de raportare.
Declaratiile anuale privind impozitul pe profit si declaratiile anuale informative pot fi corectate de catre contribuabili pana la data de 30 iunie a anului urmator celui in care exista obligatia depunerii acestor declaratii, cu exceptiile prevazute de reglementarile legale in vigoare.

Totodata, potrivit prezentelor modificari, constituie contraventie:
corectarea declaratiilor fiscale depuse la 3 termene de declarare din cadrul unui an fiscal sau consecutive, pentru majorarea obligatiilor de plata datorate;
declararea, din eroare, de sume de plata, reprezentand obligatii fiscale la bugetele administrate de ANAF, mai mici decat cele datorate si care astfel ar intra sub incidenta prevederilor art. 114 alin. (8) privind acordarea bonificatiei
Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda intre 4% si 5% din sumele reprezentand diferente declarate in plus sau constatate in urma inspectiilor fiscale.

II. Prin derogare de la prevederile legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, cotele de contributii aferente lunii decembrie 2008 prevazute la art. 16-18 din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 nr. 387/2007, cu modificarile ulterioare, se aplica pana la intrarea in vigoare a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009. Astfel, incepand cu 1 decembrie 2008 cotele CAS sunt:
pentru conditii normale de munca – 27,5%;
pentru conditii deosebite de munca – 32,5%;
pentru conditii speciale de munca – 37,5%.
Potrivit modificarilor aduse prin prezenta ordonanta, incepand cu data de 1 decembrie 2009, cotele CAS se stabilesc dupa cum urmeaza:
pentru conditii normale de munca – 27,5%;
pentru conditii deosebite de munca – 31%;
pentru conditii speciale de munca – 37%.
III. Modificari ale Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Angajatorii care creeaza noi locuri de munca si care incadreaza in munca, pe locurile de munca nou-create, someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive de la data inregistrarii in evidenta acestor agentii beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 3 ani. In acest moment, valoarea indicatorului social este de 500 lei.
Nu beneficiaza de aceste masuri de stimulare angajatorii care intr-o perioada de un an anterioara datei incadrarii in munca a somerilor au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevazuta la respectivul alineat.

(Prevederile prezentei O.G. au fost abrogate la data de 31.12.2008, data intrarii in vigoare a OUG 226/2008)

« Arhiva noutati legislative