Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 658/26.09. - Ordin nr. 1314/2007 din 11/09/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia

Contribuabilii care platesc integral si la termenele prevazute de lege si nu inregistreaza obligatii fiscale restante vor efectua plata acestora, incepand cu obligatiile aferente lunii septembrie, intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale.
In cazul contribuabililor care inregistreaza obligatii fiscale restante sau nu-si platesc integral si la termen obligatiile fiscale, prezenta metodologie se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2008.
Sumele platite de contribuabili, reprezentand obligatii fiscale datorate bugetului de stat, se distribuie de catre organul fiscal competent pe tipuri de obligatii fiscale datorate, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.
Sumele reprezentand obligatii fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, achitate de catre contribuabili in contul unic, se distribuie de catre organul fiscal competent mai intai pe bugete, proportional cu sumele datorate fiecarui buget, si apoi pe tipuri de obligatii fiscale, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.
in situatia in care contribuabilul care a efectuat plata in contul unic inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul de stat, respectiv la bugetele contributiilor sociale, organul fiscal competent va proceda la distribuirea sumelor achitate conform precizarilor de mai sus, iar stingerea sumelor distribuite pe tipuri de obligatii fiscale va fi efectuata, conform prevederilor Codului de procedura fiscala referitoare la ordinea stingerii datoriilor
Dupa efectuarea stingerii organul fiscal competent va instiinta contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, despre modul in care s-a efectuat stingerea.
Aceasta metodologie se aplica in mod corespunzator si in situatia contribuabililor care nu inregistreaza obligatii fiscale restante, dar care au efectuat plata in contul unic in cuantum mai mic decat sumele declarate.
in situatia in care contribuabilii efectueaza o plata in contul unic in cuantum mai mare decat cel al obligatiilor fiscale datorate, curente si/sau restante, distribuirea sumei se efectueaza conform prevederilor prezentei metodologii, pana la limita obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia, iar pentru diferenta ramasa se procedeaza astfel:
-in cazul in care suma a fost virata in contul unic 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, diferenta ramane inregistrata in acest cont;
-in cazul in care suma a fost virata in contul unic de disponibilitati 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire”, diferenta se distribuie de organul fiscal competent, in ultima zi lucratoare a lunii, in contul 22.47.03.02 „Venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat – contributii catre bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate incasate in contul unic, in curs de distribuire”.
La sfarsitul lunii aferente perioadei pentru care sunt datorate obligatiile fiscale, organul fiscal competent va proceda la compensarea din oficiu a sumei platite in plus fata de obligatiile fiscale datorate, cu eventualele obligatii fiscale neachitate inregistrate la celelalte bugete. Ulterior efectuarii compensarii, eventualele diferente vor fi restituite la cerere .
Dupa efectuarea stingerii, respectiv a eventualei compensari si/sau restituiri, dupa caz, organul fiscal competent va instiinta contribuabilul despre modul in care s-au efectuat stingerea, respectiv compensarea si/sau restituirea.
Aceasta metodologia se aplica in mod corespunzator si in situatia in care contribuabilii depun „Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat” dupa data de 30, respectiv 31, a lunii in care se fac declararea si plata.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative