Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 444/13.06 - Hotarare nr. 594/2008 din 04/06/2008 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si com

Persoanele prevazute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 sunt obligate ca in desfasurarea activitatii lor sa adopte masuri adecvate de prevenire a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism si, in acest scop, pe baza de risc, aplica masuri-standard, simplificate sau suplimentare de cunoastere a clientelei.
Atunci cand persoanele prevazute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 nu pot aplica prevederile privind identificarea clientilor si obtinerea informatiilor despre scopul si natura afacerilor, au obligatia, dupa caz, de a nu efectua tranzactia, de a nu incepe relatia de afaceri sau de a termina relatia de afaceri si de a semnala de indata acest aspect Oficiului.
In cazurile in care aplicarea masurilor de cunoastere a clientelei este obligatorie, persoanele prevazute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 vor pastra o copie de pe documentul utilizat ca dovada de identitate sau referinta de identitate o perioada de minimum 5 ani, incepand cu data cand se incheie relatia cu clientul.
Persoanele prevazute la art. 8 lit. a)-j) din Legea nr. 656/2002 vor desemna printr-un act intern, una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea Legii nr. 656/2002 si a prezentului regulament, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, impreuna cu natura si cu limitele responsabilitatilor mentionate. Pentru desemnarea persoanei se va folosi modelul de adresa prezentat in Anexa la prezentul Regulament.
Persoanele desemnate la Oficiu vor stabili politici si proceduri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare si de pastrare a evidentelor secundare sau operative, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare pentru a preveni si a impiedica operatiunile suspecte de spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism, asigurand instruirea corespunzatoare a angajatilor.
Nu au obligatia desemnarii unei persoane la Oficiu si nici a stabilirii unor proceduri interne de cunoastere a clientelei persoanele prevazute la art. 8 lit. k) din Legea nr. 656/2002 (alte persoane fizice sau juridice decat cele mentionate la lit. a)-j), care comercializeaza bunuri si/sau servicii, numai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele)
(NOTA – mai multe informatii gasiti la sectiunea „IMPORTANT”)

« Arhiva noutati legislative