Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 415/17.06 - Ordin nr. 1221/2009 din 12/06/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu

A fost modificata prcedura de aprobare a regimului derogatoriu pentru depunerea unor declaratii fiscale.
Astfel, pot a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii care indeplineasc, cumulativ, urmatoarele conditii:
nu desfasoara niciun fel de activitate;
nu obtin venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
nu dispun de personal angajat si nu platesc venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
figureaza, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
nu au in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
nu fac obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
nu sunt inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
pentru contribuabilii persoane juridice, acestia trebuie sa fie in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea 31/1990 privind societatile comerciale.

Contribuabilii care, la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, beneficiaza de regimul de declarare derogatoriu acordat potrivit vechilor proceduri, isi mentin regimul de declarare pe perioada pentru care acesta a fost aprobat, in situatia in care indeplinesc conditiile prevazute in prezentul ordin.
Si societatile comerciale care, la data de 1 mai 2009, au beneficiat de regimul de declarare derogatoriu si care si-au inregistrat inactivitatea temporara la registrul comertului pana la aceasta data, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, pentru a-si mentine regimul de declarare derogatoriu pe perioada pentru care acesta a fost aprobat au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

Depunerea declaratiilor fiscale conform regimului de declarare derogatoriu poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.
Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala acestia sunt inregistrati. In cerere trebuie mentionata perioada pentru care se solicita regimul de declarare derogatoriu. In cazul societatilor comerciale, o data cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune si dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ONRC.
Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depunerii. In urma analizei cererii, compartimentul de specialitate emite Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu. Pentru cererile aprobate, decizia cuprinde atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat.
Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor prevazute pentru acordarea regimului. In situatia in care organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor prevazute la acordarea regimului, contribuabilul va reintra in regimul normal de declarare, acesta fiind notificat de catre organul fiscal.
Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se mentin.
Regimul de declarare derogatoriu aprobat isi inceteaza valabilitatea:
la data aprobata pentru incetarea acestuia;
incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile prevazute pentru acordarea acestuia.
In cazul incetarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilul va reintra din oficiu in regimul normal de declarare.
Prelungirea perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu este posibila numai dupa aprobarea unei noi cereri de acordare a regimului, cu respectarea procedurii si a conditiilor prevazute in prezentul ordin.
Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:
formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, cod 14.13.01.99/bs;
formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, cod 14.13.01.04;
formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale”, cod 14.13.01.40;
formularul 103 „Declaratie privind accizele”, cod 14.13.01.03/a;
formularul 104 „Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor”, cod 14.13.01.01/dv;
formularul 120 „Decont privind accizele”, cod 14.13.01.03;
formularul 130 „Decont privind impozitul la titeiul din productia interna”, cod 14.13.01.05;
formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, cod 14.13.01.02.
Pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiilor sus metionate, cu exceptia declaratiilor fractiunilor de ani fiscali, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiilor anuale 101, 120 si 130 la termenele prevazute de lege.
Pentru celelalte declaratii fiscale sau declaratii informative, pentru care contribuabilii au, potrivit legii, obligatia depunerii la organele fiscale, termenele de depunere si procedurile de administrare aplicabile sunt cele prevazute de legislatia fiscala in vigoare.
Informatiile privind aplicarea regimului de declarare derogatoriu si cele privind incetarea acestui regim se inscriu in vectorul fiscal al contribuabilului.

« Arhiva noutati legislative