Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 397/11.06 - Lege nr. 226/2009 din 05/06/2009 organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania

Furnizorii de date statistice sunt obligati sa transmita, in mod gratuit, producatorilor de statistici oficiale date corecte, actuale si complete, la termenele, periodicitatile, in forma si dupa metoda de colectare prevazute in programul statistic national anual si in conformitate cu normele metodologice.
Daca datele comunicate de furnizorii de date nu sunt corecte, actuale si complete, acestia sunt obligati ca, in cazul in care constata aceasta eroare, sa corecteze, sa actualizeze si sa completeze, dupa caz, aceste situatii, notificand acest lucru si transmitand de indata producatorului de statistici oficiale situatiile corecte. In cazul in care neconcordantele sunt constatate de producatorii de statistici oficiale, furnizorii de date trebuie sa retransmita situatiile corecte in termenul dispus de producatorul de statistici oficiale.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda urmatoarele fapte:
neindeplinirea de catre furnizorii de date a obligatiilor prevazute anterior, precum si refuzul nejustificat al furnizorilor de date de a prezenta persoanelor autorizate de producatorii de statistici oficiale documentele si evidentele necesare verificarii calitatii datelor statistice furnizate se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2.000 lei pentru persoane fizice si cu amenda de la 2.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice;
refuzul explicit al furnizorilor de date de a furniza date statistice sau de a furniza date statistice sau de a corecta datele statistice déjà furnizate se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 100.000 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul producatorilor de statistici oficiale. Acestor contraventii le sunt aplicabile dispozitiile OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Aceasta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicatii in Monitorul Oficial. _x000D_

« Arhiva noutati legislative