Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Inregistrarea la Registrul Comertului: Noi reglementari intra in vigoare de joi

Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost publicata azi in Monitorul Oficial. Unele dintre noile prevederi vor intra in vigoare din 16 iulie, iar altele din 17 august 2017. 

Reglementarile care intra in vigoare in 3 zile de la publicarea Legii nr. 152/2015, respectiv la data de 16 iulie 2015 sunt:

Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si a certificatului de inscriere de mentiuni va fi de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, daca persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare nu va dispune altfel, pentru completarea documentatiei.

La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii si in cazurile in care:

Actul normativ cuprinde si o serie de modificari vizand imbunatatirea si simplificarea procedurilor privind dizolvarea, lichidarea si radierea din registrul comertului.

In acest sens, se transfera competenta de prelungire a perioadei de lichidare de la tribunal la oficiul registrului comertului, aspect ce are drept consecinta simplificarea procedurii de lichidare, precum si degrevarea instantelor de judecata.

De asemenea, au fost introduse modificari in ceea ce priveste efectuarea publicitatii legale, in sensul ca oficiul registrului comertului va comunica un extras al rezolutiei prin care s-a dispus inmatricularea catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial» R.A., spre publicare, pe cheltuiala solicitantului, in urmatoarea zi lucratoare dupa efectuarea inmatricularii persoanelor juridice.

Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, a extrasului rezolutiei sau, dupa caz, a rezolutiei integrale, se va efectua in cel mult 21 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la oficiul registrului comertului.

In cazul rezolutiilor de respingere a cererii de inregistrare si a inregistrarilor care nu conduc la modificarea actului constitutiv, impotriva rezolutiei directorului si/sau persoanei sau persoanelor desemnate se va putea formula plangere in termen de 15 zile de la pronuntare, pentru parti, si de la data publicarii pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului/pe portalul de servicii on-line al acestuia, pentru orice persoana interesata.

Reglementarile care intra in vigoare din 7 iulie 2017 sunt:

Directiva 2012/17/UE prevede realizarea unui sistem de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene care va permite, cu titlu gratuit, schimbul de documente si informatii intre registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, in cazul operatiunilor de fuziune transfrontaliera si al sucursalelor infiintate de societati cu sediul in statele membre ale Uniunii Europene.

Prin intermediul portalului european e-Justice, va fi pus la dispozitia publicului un serviciu electronic prin care vor putea fi accesate informatii si documente referitoare la profesionistii inregistrati in registrele comertului din cadrul Uniunii Europene.

Totodata, se introduce identificatorul unic la nivel european (EUID), care va include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a elimina erorile de identificare.

Alaturi de o serie de informatii inregistrate in registrul comertului din Romania, care sunt disponibile gratuit la aceasta data, respectiv:

· denumirea persoanei inregistrate in registrul comertului,

· forma juridica,

· sediul social/profesional,

· numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate,

· codul unic de inregistrare fiscala,

· starea firmei,

pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia vor fi afisate, tot cu titlu gratuit, informatii privind EUID si statul membru in care este inmatriculata firma.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

„Amnistia” fiscala pentru PFA, PFI, DDA a fost votata de Parlament

Probleme practice: Cum se aplica TVA de 9%? Cateva exemple utile

Impozitarea bacsisului si registrul de bani personali devin istorie din 9 iulie

 

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Deveniti investitori cu doar 3.000 euro si veti primi scutiri de impozite

Codul fiscal aplicabil din 2016: Care sunt principalele noutati?

Efectul noului Cod fiscal asupra chiriilor: Cresc preturile, se renegociaza contractele

 

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere

 

« Arhiva noutati legislative