Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

„In dubio contra fiscum”: Cand este neclara, interpretarea legii fiscale se face in favoarea contribuabilului

Conform modificarilor aduse proiectului legii Codului de procedura fiscala, se va aplica principiul ”in dubio contra fiscum” in relatia cu administratia fiscala. Astfel, in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpreterea se face in favoarea contribuabilului.

Atunci cand trebuie sa aplice norma fiscala la o situatie individuala si exista o incertitudine cu privire la aplicarea legii la situatia fiscala respectiva, organul fiscal trebuie mai intai sa clarifice respectivul text apeland la vointa legiuitorului si scopul legii, asa cum acestea sunt exprimate in diversele documente publice (Note de fundamentare, dezbateri etc.), la interpretarea sistematica (prin prisma intregului ansamblu al legii), iar ca ultima solutie se ajunge la interpretarea in favoarea contribuabilului, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Acest principiu este consecinta directa a interpretarii legii fiscale atunci cand legea nu este clara si are ca ratiune protejarea contribuabilului contra unei aplicari abuzive a legii de catre organul fiscal si este de natura a reduce conflictele intre administratia fiscala si contribuabil.

 

« Arhiva noutati legislative