Noutati / Publicatii

 

Analiza: Impozitarea firmelor de apartament – cand ramane impozitul ca pentru locuinta, cand creste si ce documente sunt necesare

profit.roClarificarile din normele Codului fiscal, publicate recent, sunt utile doar pentru firmele sau PFA care nu au prevederi in contractul de spatiu referitoare la suprafata afectata activitatii. In caz contrar, va fi necesar un raport de evaluare al intregii cladiri, cu costurile aferente, iar impozitul datorat va fi mai mare.

“Criteriul utilitatilor a fost introdus in normele Codului fiscal pentru departajarea cladirilor mixte – cu dublu scop, rezidential si nerezidential – detinute de persoane fizice. Prin urmare, decontarea/deducerea utilitatilor este folosita drept criteriu de departajare – rezidential sau nerezidential – doar daca spatiile afectate celor doua scopuri – activitate economica si locuinta – nu sunt delimitate”, explica Andreea Steinhart, partener Contexpert, care a facut o analiza a impozitarii cladirilor mixte – folosite atat ca locuinta, cat si ca sediu al societatii sau al PFA.

Potrivit acesteia, cladirile mixte cu proprietari persoane fizice se pot incadra in trei situatii.

Prima situatie este cea a cladirilor mixte unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara activitate. “In acest caz, impozitul este rezidential si este necesar un certificat constatator de la Registrul Comertului care sa dovedeasca ca aveti sediu secundar sau aveti mentiunea ca nu desfasurati activitate la sediu”, precizeaza Andreea Steinhart.

A doua situatie se refera la cladirile mixte unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct.

“in acest caz, impozitul se calculeaza ca pentru cladiri nerezidentiale daca exista cheltuieli cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitate economica sau ca pentru cladiri rezidentiale daca nu exista cheltuieli cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei ce desfasoara activitate economica”, arata consultantul fiscal.

Prin cheltuielile cu utilitatile se intelege, conform normelor, cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.

A treia situatie este cea a cladirilor mixte unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential sunt evidentiate distinct.

Potrivit normelor, delimitarea suprafetelor rezulta din documentul anexat la declaratia depusa la organul fiscal local care poate fi, dupa caz:

“Pentru cladirile mixte unde spatiile sunt delimitate – prin documentatie cadastrala, contract de comodat, de inchiriere etc – va fi necesar un raport de evaluare. Evaluarea va fi efectuata pentru toata cladirea, urmand ca impozitul sa se calculeze, conform prorata, pentru partea de cladire afectata activitatii si rezidential pentru suprafata din cladire destinata locuintei. Cele doua valori se insumeaza”, spune Andreea Steinhart, care precizeaza ca, chiar daca in contractul de comodat nu sunt specificati metrii patrati ocupati, dar exista o suprafata care este afectata activitatii, se considera ca suprafatele sunt delimitate.

“Daca societatea/PFA sunt declarate la Registrul Comertului cu activitate economica in cladirea respectiva, atunci aveti nevoie de un raport de evaluare pentru toata cladirea, iar impozitul se va calcula ca nerezidential, conform prorata, pentru partea prevazuta in contract ca afectata activitatii, respectiv ca rezidential pentru restul cladirii. Ulterior, cele doua valori, astfel calculate”, se insumeaza, explica aceasta.

Noul regim de impozitare a cladirilor a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si se aplica in functie de destinatia cladirii, in loc de proprietar. Cotele de impozit sunt intre 0,08% si 0,2% pentru cladirile rezidentiale si intre 0,2% si 1,3%, cu posibilitatea de majorare a cotei maxime cu 50%, pentru cladirile nerezidentiale.

Din cauza neclararitatilor in aplicarea impozitului pentru cladirile mixte, normele au fost recent modificate prin HG 159/2015.

Persoanele juridice, precum si persoanele fizice care detin cladiri mixte si/sau nerezidentiale trebuie sa depuna o declaratie la taxe locale, insotita de documente, pentru a li se stabili impozitul. Avand in vedere ca modificarile din norme au aparut cu doar 10 zile inainte de expirarea termenului de depunere a declaratiilor, acesta a fost amanat de la 31 martie, la 31 mai, potrivit unui anunt al guvernului, care a aprobat o ordonanta de urgenta in acest sens, dar care nu a fost, inca, publicata in Monitorul Oficial.