Noutati / Publicatii

 

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in 2018

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala ce provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea. Fiscalitatea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost reglementata prin Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a intrat in vigoare din data de 23 martie 2018.

IMPOZIT

Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala contribuabilii datoreaza impozit, in forma finala.

Acesta se calculeaza si retine la sursa, de catre platitorii de venit.

Impozitul este in cota de 10%, aplicata asupra venitului net (venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, ce reprezinta 40% din venitul brut).

Baza de calcul impozit final = Venit net = Venit brut – 40%* Venit brut

Cota impozit = 10%

Impozit = 10%*( Venit brut – 40%* Venit brut)

Atentie! Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, de catre platitorii de venit.

Venit net in sistem real

Platitorii de venituri prevazuti nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa și platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum și catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza și conduc contabilitate proprie, potrivit legii, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu.

Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68, din Codul Fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi și se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit și contributiile sociale datorate de persoanele fizice și depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.

Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit și contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real și depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfașurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

CONTRIBUTII SOCIALE

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE (CAS)

CAS se datoreaza de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaraţiei D 212 – declaratie unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.

Contributia este in cota de 25%, aplicata asupra venitului ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei 212*.

Baza de calcul CAS  = venitul ales*

Cota: 25%

Contributie CAS = 25% * venitul ales

Atentie! Exceptii:

–  Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii

–  Persoanele care au calitatea de pensionari

–  Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE (CASS)

CASS se datoreaza de catre persoanele care realizeaza veniturile nete din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea urmatoarelor veniturilor:

  1. venitul net sau norma de venit din activitati independente;
  2. venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala stabilit in sistem real pe baza datelor din contabilitate;
  3. venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
  4. venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
  5. venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
  6. venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
  7. venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.

Baza de calcul CASS  = echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei 212

Cota: 10%

Contributia CASS = 10% * echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei 212

Atentie! Exceptii:

– Persoanele fizice care au calitatea de pensionari

– Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor

CAZURI PRIVIND CALCULUL, RETINEREA SI PLATA CAS SI CASS

si

platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna D 112 – Declaraţia privind obligatiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

si

desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Platitorul de venit desemnat depune D 112 – Declaraţia privind obligatiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

si

si

contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei 212.

Atentie! In cazul in care veniturile realizate difera de cele estimate:

ATENTIE!!! Contributia de asigurari sociale  platita nu se restitutie, aceasta  fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei.

Persoanele fizice depun Declaratia unica privind impozitul pe venit şi contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular D 212), pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se stabileşte contributia datorata.