Noutati / Publicatii

 

Venituri din dividende: Cu sau fara CASS?

Cei care au venituri din dividende nu datoreaza, in 2016 , contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca in cursul anului, au si alte categorii de venituri. Exceptie fac veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Prin urmare, nu datoreaza CASS daca exista si venituri din salarii sau asimilate salariilor, pensii, activitati independente (PFA; II; PFI; profesii libere), din asocierea cu o persoana juridica, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutorul social (venit minim garantat), indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Datoreaza CASS cei care au doar venituri din dividende sau cei care au venituri din dividende si din drepturi de proprietate intelectuala. In cazul celor care au ca unica sursa de venituri dividendele, obligatia de plata a CASS apare doar daca aceste venituri sunt mai mari decat salariul minim brut lunar (1.250 lei in prezent).

In cazul in care obtin venituri inferioare acestui plafon, vor datora CASS atunci cand acceseaza serviciile medicale publice (cu exceptia celor de urgenta). Prin urmare, la data la care au nevoie de aceste servicii trebuie sa depuna declaratia in vederea stabilirii CASS si sa plateasca suma care rezulta din aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara (481 lei). Aceste persoane au, totodata, optiunea de a plati CASS lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe  tara (69 lei lunar). In acest caz, dupa depunerea declaratiei, au obligatia sa plateasca CASS pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care depun declaratia.