Noutati / Publicatii

 

Tu cum reactionezi in cazul unui conflict?

Conflictul poate fi vazut ca un diferend minor, o neintelegere sau chiar o disputa, iar reactiile pot fi pozitive sau negative. Fiecare persoana raspunde unui conflict in functie de situatie. Insa nu trebuie uitat ca oamenii tind sa aiba acelasi tip de raspuns in functie de personalitate. Astfel, persoanele sangvinice vor incerca sa colaboreze, cele flegmatice sa evite, iar cele colerice sa aiba un raspuns agresiv.

Raspunsul agresiv Un astfel de raspuns este dat de catre persoanele care iau decizii importante pe moment. Cei care au un astfel de raspuns sunt de obicei egocentrici si isi protejeaza propriile interese. Abilitatile de care dau dovada in folosirea unui astfel de raspuns sunt: persuasiunea si exprimarea clara, ferma sau autoritara a pozitiei lor fata de subiectul abordat.

Evitarea Psihologii considera ca este raspunsul caracteristic persoanelor cu o stima de sine scazuta, care evita conflictele din lipsa increderii in abilitatie lor de comunicare sau gestionare a situatiilor tensionate. Cu toate acestea, exista momente in care evitarea este folosita cu scopul de a aplana conflictul, de a nu-l mari in intensitate sau de a castiga timp. Persoanele care apeleaza la un astfel de raspuns dau dovada de abilitati ca retragere, dar mai ales de autocontrol.

Acomodarea Nivelul de cooperare indica capacitatea persoanei in cauza de a fi rezonabila, deschisa spre comunicare si rezolvarea problemei. Printre abilitatile necesare acestui tip de raspuns se numara suprimarea egoului si cedarea. Cu toate acestea, nivelul scazut de asertivitate indica o lipsa a empatiei cu celalalt.

Compromis Este utilizat cu precadere cand ambele forte sunt egale si exista o nevoie accentuata de rezolvare a conflictului. De asemenea, cei care reactioneaza astfel sunt, de obicei, presati de timp sau nu considera important motivul conflictului. Pe de alta parte, oamenii lipsiti de motivatie prefera compromisul in detrimentul unui efort suplimentar. Abilitatile utilizate sunt in principal cele de negociere.

Colaborare sau cooperare Abilitatile necesare unui astfel de raspuns sunt: empatia, ascultarea activa, identificarea punctelor de interes, anlizarea riscurilor luate in urma deciziilor. Acest tip de raspuns este cel recomandat.