Noutati / Publicatii

 

Tranzactii cu afiliati? Fiti pregatiti pentru inspectia fiscala!

Dupa cum estima Contexpert, anul trecut, verificarile privind preturile de transfer s-au intensificat in 2015.  Un miliard de lei este suma obligatiilor suplimentare depistate de inspectorii fiscului, in primul semestru, cu 130% mai mult decat in 2012.

Avand in vedere ca in cadrul unei singure inspectii fiscale s-au stabilit sume suplimentare de cca 27 mil. lei, este evident ca riscurile pentru business pot fi enorme ducand pana la inchiderea sa.

Fiscul devine tot mai interesat de preturile de transfer, dar si mai specializat, iar companiile trebuie sa tina pasul.

Aveti nevoie de dosarul preturilor de transfer?

Prima linie de aparare in fata fiscului este dosarul preturilor de transfer. Legislatia va impune intocmirea sa doar in cazul in care va este solicitat de inspectori in cadrul unei verificari. Conform prevederilor legale, aveti la dispozitie maximum 3 luni pentru a-l prezenta, insa, nu pierdeti din vedere ca, data fiind complexitatea documentatiei, acest termen ar putea fi insuficient.

Din acest motiv, recomandabil ar fi ca dosarul sa fie pregatit inaintea demararii unei inspectii, mai ales ca, de multe ori, verificarile ce au alt obiect, ca de exemplu rambursarea de TVA, sunt extinse, cerandu-se si dosarul “preturilor de transfer”.

Ce este esential in dosarul preturilor de transfer?

Aria preturilor de transfer este dificila si trebuie sa retineti ca, pe langa elaborarea dosarului, esential este sa demonstrati ca tranzactiile cu persoanele afiliate (companiile care sunt parți ale aceluiasi grup, adica detin direct sau indirect, minim 25% din numarul de actiuni/ parți sociale) nu sunt artificiale. Tranzactiile trebuie sa aiba substanta economica, sa puteti dovedi ca sunt reale, aferente activitatii, necesare si nu au fost facute doar pentru a diminua baza de impozitare.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, orice fundamentare a pretului va fi inutila, pentru ca tranzactiile nu vor fi luate in considerare la calcularea impozitelor si a taxelor in Romania.

In cadrul dosarului, tranzactiile trebuie analizate, explicate si documentate, punandu-se accent pe functii si riscuri, astfel incat preturile practicate sa fie justificate.

Ce este pretul de piata?

Dupa ce ati pus la punct documentatia in acest sens, trebuie sa justificati ca tranzactiile au fost realizate la prețul pietei. Practic, inseamna ca tranzactiile au fost efectuate la acelasi pret sau la un pret comparabil cu cel care ar fi fost stabilit cu parti independente.

In ce situatii este mai probabil sa fie solicitat dosarul?

Autoritatile fiscale cer dosarul, mai ales, daca exista: cereri de rambursari de TVA sau de compensare a unor impozite, pierderi mari pe perioade lungi, volum mare al tranzacțiilor intragrup, litigii cu autoritatile fiscale, scaderi bruste ale cifrei de afaceri, tranzactii intragrup complexe sau preturi de transfer modificate.

Cum calculeaza fiscul?

Inspectorii estimeaza preturile de transfer folosind, in principal, trei exemple de tranzactii similare cu cea investigata si calculul mediei aritmetice a preturilor tranzactiilor similare identificate.

In urma verificarii dosarului, prețurile de transfer practicate de contribuabil sunt validate sau ajustate. Ajustarea intervine atunci cand organele fiscale ajung la concluzia ca pretul tranzactiei intre afiliati nu este in ”intervalul de piata”, cu alte cuvinte profiturile obtinute de parti in urma tranzactiei nu sunt corect reflectate, diminuandu-se, astfel, impozitele si taxele platite.

Legislatia preturilor de transfer reprezinta instrumentul prin care autoritatile fiscale se asigura ca profiturile sunt inregistrate si impozitele sunt platite in statele in care au fost obtinute. Scopul este limitarea transferului profiturilor in jurisdictii cu impozitare mai favorabila prin erodarea bazei de impozitare in statele cu rata mai ridicata de taxare.