Noutati / Publicatii

 

Timpii morti din CV – stii sa-i prezinti in avantajul tau?

Un angajator citeste un CV nu doar prin prisma aptitudinilor profesionale, ci si a continuitatii carierei, pentru a vedea cum si-a croit drumul cel pe care urmeaza sa il angajeze. O parte dintre candidati au perioade de mai mult de sase luni intre doua locuri de munca, ceea ce poate fi considerata o problema. Depinde insa de fiecare in parte sa stie sa transforme acesti timpi morti intr-un avantaj.

Pentru a crea o continuitate in CV, unii candidati la un job aleg sa prelungeasca durata unui loc de munca, adaugand cateva luni. Stii insa ca nu este recomandat sa pui minciuni in CV, caci, daca se afla, acest lucru te va penaliza grav. Toata credibilitatea ta si toate realizarile profesionale vor fi puse la indoiala daca se descopera chiar si cea mai mica minciuna in CV. Nu este obligatoriu sa scrii in CV care au fost motivele intreruperilor tale in cariera, le poti explica la un interviu.

Fie ca perioadele de pauza in campul muncii au fost decise de tine (demisie, proiecte personale, concediu de maternitate, educatia copiilior sau alte situatii personale), fie ca ti-au fost impuse (concediere, boala, probleme personale care te impiedicau sa iti defasori activitatea), pentru angajator conteaza sensul pe care l-ai dat acestor experiente si ce experiente ai fructificat. Prezinta timpii morti din cariera de maniera pozitiva, astfel incat angajatorul sa inteleaga ca iti asumi in totalitate deciziile si ca poti chiar trece peste o concediere.

Daca ti se cere, da explicatii, dar nu te justifica. Desi este doar o difernta de nuanta, in primul caz iti asumi responsabilitatea a ceea ce s-a intamplat, iar in al doilea te prezinti drept o victima a unei situatii, care se scuza. Si nu da prea multe detalii, decat daca acest lucru este pozitiv pentru cariera ta.

Ca sa nu fii stresat, gandeste-te ca rolul angajatorului este sa iti identifice competentele pe baza experientei profesionale si a meritelor, nu sa iti caute nod in papura si sa insite asupra punctelor slabe din CV, cum ar fi timpii morti.