Noutati / Publicatii

 

Situatiile financiare pentru 2017 se depun pana la 30 mai 2018

Firmele sunt obligate prin lege sa depuna situatiile financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului de Finante. Pentru 2017, situatiile financiare vor trebui depuse pana la finalul lunii mai 2018, principalele aspecte pentru transmiterea documentelor fiind reglementate intr-un act normativ ce  a aparut la sfarsitul lunii ianuarie in Monitorul Oficial.

Concret, regulile pentru depunerea situatiilor financiare aferente anului 2017 sunt incluse in Ordinul MFP nr. 470/2018.

Potrivit actului normativ, societatile comerciale vor depune situatiile financiare anuale in cel mult 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar. In general, exercitiul financiar coincide cu anul calendaristic, ceea ce inseamna ca situatiile pentru anul 2017 vor trebui depuse pana la 30 mai 2018, atunci cand se implineste termenul de 150 de zile de la incheierea anului trecut.

Pe langa societatile comerciale, acelasi termen va trebui respectat si de societatile/ companiile nationale, regiile autonome sau institutele nationale de cercetare-dezvoltare. In ceea ce priveste persoanele juridice fara scop patrimonial (ONG-uri, asociatii, fundatii etc), acestea trebuie sa depuna situatiile anuale in cel mult 120 de zile de la data incheierii exercitiului financiar, adica pana la final de aprilie 2018.

La randul lor, firmele aflate in lichidare sunt obligate sa depuna o raportare contabila anuala in termen de 90 de zile de la incheierea exercitiului financiar, adica pana pe 2 aprilie 2018.

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare au avut obligatia  depunerii unei declaratii pe propria raspundere a persoanei care are obligatia gestionarii entitati, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, adica pana la 1 martie 2018.

Situatiile financiare anuale se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP care contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta.

Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de MFP si poate fi obtinut  direct de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe portalul MFP (www.mfinante.ro).

Entitatile economice intocmesc si depun setul de situatii financiare in functie de categoria in care se incadreaza, si anume: microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari. Pentru incadrarea intr-o anumita categorie, analiza are in vedere rezultatele financiare la finalul ultimilor 2 ani (2016 si 2017) conform balantei de verificare. Cele 3 categorii de entitati economice se delimiteaza dupa cum urmeaza:

  1. Microentitatile – sunt companiile care la data de 31 decembrie 2017 nu depasesc limitele a cel putin doua din urmatoarele trei criterii:

Microentitatile depun in mod obligatoriu formularele de “Bilant prescurtat” si “Cont de profit si pierdere”, insotit de “Date informative” si “Situatia activelor imobilizate”.

  1. Entitatile mici – sunt companiile care la data de 31 decembrie 2017 nu se incadreaza la microentitati si nici nu depasesc cel putin doua din urmatoarele trei criterii:

Formatul situatiilor financiare intocmit in cazul entitatilor mici cuprinde “Bilant prescurtat”, “Cont de profit si pierdere “ si “Note explicative la bilant”. Situatiile financiare trebuie insotite si de formularele privind “Date informative” si “Situatia activelor imobilizate”. Optional, aceste societati pot prezenta si situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de trezorerie.

  1. Entitati mijlocii si mari – sunt companiile care la data de 31.12.2017 depasesc doua din urmatoarele trei criterii:

Setul de situatii financiare prezentate de aceasta categorie de contribuabili este unul complex, cuprinzand forma generala a formatului compus din:  “Bilant”, “Cont de profit si pierdere”, insotite de “Date informative” si “Situatia activelor imobilizate”, “Situatia modificarilor capitalului propriu”,  Situatia fluxurilor de trezorerie”, precum si “ Note explicative la bilant”.

Situatiile financiare anuale trebuie sa fie insotite, dupa caz, de anumite anexe care sunt semnate si depuse o data cu situatiile financiare:

Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege se depun in format hartie si in format electronic la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Conform regulilor in vigoare, situatiile financiare trebuie semnate atat de persoanele abilitate in acest sens, cat si de administratorul sau persoana ce se ocupa de gestionarea firmei.

Atentie! Depasirea termenului legal de depunere a situatiilor pentru 2017 va fi sanctionata astfel:

Mentionam si ca depunerea nesemnata a anexelor obligatorii la setul de situatii financiare prevede, de asemenea, o amenda cuprinsa intre 2.000 lei si 3.000 lei.  In plus, companiile care nu vor depune situatiile financiare anuale nici in 60 de zile lucratoare la expirarea termenului limita vor risca dizolvarea, conform prevederilor din Legea societatilor nr. 31/1990.

Entitatile care, la data bilantului, depasesc timp de 2 ani consecutivi doua din urmatoarele trei criterii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale:

Atentie! Nerespectarea obligatiei privind auditarea, conform legii, a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei.

In plus, toate societatile care, potrivit legii, au obligatia sa auditeze situatiile financiare anuale, au obligatia sa organizeze si auditul intern. Acesta poate fi organizat fie prin personal propriu, daca angajatii respectivi sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari (C.A.F.R.), fie prin contracte de prestari servicii incheiate cu persoane fizice sau juridice, membre ale C.A.F.R. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi legale este intre 50.000 si 100.000 lei.