Noutati / Publicatii

 

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale vor fi taxate la fel ca firmele. Plus: ce se va intampla cu sediile sociale de “acasa”

Persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale – inchiriate, de exemplu, pentru diverse activitati economice – vor plati impozite locale la fel ca persoanele juridice. Cota de impozit va fi de 0,1% din valoare pentru cladiri rezidentiale si intre 0,25 si 1,5% pentru cele nerezidentiale. Prin urmare, sumele datorate bugetului de persoanele fizice ar putea creste de zeci de ori.

Atentie! Cota de impozit va fi aplicata la valoarea cladirii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat. In lipsa evaluarii, cota urca la 2%.

Proiectul Codului Fiscal, aflat inca in dezbatere si care urmeaza sa intre in vigoare de anul viitor, are o abordare complet diferita fata de cea actuala in privinta impozitarii cladirilor. Sunt vizate, in special, persoanele fizice care detin proprietati in care se desfasoara activitati economice, fiind folosite ca spatii de birouri sau magazine.

Destinatia cladirii. Ce inseamna cladire nerezidentiala?

In prezent, taxarea difera in functie de tipul de proprietar: persoana fizica sau juridica. In proiect, taxarea se face in functie de destinatia cladirii: rezidentiala sau nerezidentiala.

Proiectul nu detaliaza definitia cladirilor nerezidentiale, limitandu-se sa arate ca orice cladire care nu are scop de locuinta este tratata, automat, ca nerezidentiala.

Cladirea rezidentiala este constructia alcatuita din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.

Incadrarea cladirilor in fiecare categorie ar urma sa se faca pe declaratia pe proprie raspundere a proprietarilor, potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante.

Impactul cotelor de impozit

Cota de impozit pentru cladirile nerezidentiale ar urma sa fie la fel atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, respective intre 0,25% si 1,5% din valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare, intocmit de un evaluator independent. Cota de impozit creste la 2% daca valoarea cladirii nu este evaluata de un evaluator autorizat.

In cazul in care scopul cladirii este rezidential, cota este de 0,1% din valoarea impozabila indiferent de natura proprietarului. Valoarea impozabila a cladirii rezidentiale este stabilita in functie de tipul constructiei si dotarea cu utilitati si se ajusteaza cu un coeficient de corectie stabilit in functie de rangul localitatii si zona de amplasare a cladirii. In ceea ce priveste valoarea impozabila in cazul cladirilor rezidentiale, proiectul prevede majorarea valorilor impozabile, dar si reducerea coeficientilor de corectie. Cota efectiva de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local.

Destinatie mixta a cladirilor. Ce se intampla cu sediile sociale din apartamente?

Proiectul mai prevede si impozitarea cladirilor cu destinatie mixta. Impozitul final rezulta din insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita cu scop rezidential cu impozitul pentru cea cu scop nerezidential.

In cazul in care destinatiile suprafetelor nu sunt evidentiate distinct, impozitul se va calcula dupa formula aplicata persoanelor fizice. Insa daca cheltuielile aferente imobilului sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul va fi calculat dupa formula aplicata persoanelor juridice.

Nota Proiectul elimina impozitul majorat pentru detinerea a doua sau mai multe locuinte. Acum, impozitul creste cu 65% pentru a doua cladire si ajunge pana la 300% pentru mai mult de patru imobile.

In concluzie

Subiectul taxarii va fi, potrivit proiectului, destinatia cladirii, in loc de tipul de proprietar. Noua abordare va mari semnificativ povara fiscala pentru persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale. Contexpert atrage atentia ca raportul de evaluare devine esential pentru ca taxele se vor plati, de anul viitor, in functie de evaluare. In opinia Contexpert, o buna pregatire a raportului poate preintampina eventualele dificultati financiare.

In acest sens, va oferim ca exemplu majorarea taxelor locale pentru cladirile nereevaluate din proprietatea persoanelor juridice. Din 2012, consiliile locale au avut posibilitatea sa stabileasca un impozit intre 10%-20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori si un impozit de 30%-40% pentru cele nereevaluate in ultimii 5 ani anteriori. Impactul taxelor locale asupra investitiilor este urias asa cum a dovedit-o experienta ultimilor doi ani, iar intentiile proiectului de Cod Fiscal continua aceeasi abordare.

O alta problema pe care Contexpert o semnaleaza este inregistrarea sediului social in locuinta care risca sa majoreze impozitul de zeci de ori. In acest caz, sfatul nostru este sa optati pentru schimbarea sediului social.

 

———————————————————————————————————-

Articole similare:

Oficial: ANAF amana depunerea D394

Ce documente trebuie sa depuneti la taxe locale?

Impozitarea cladirilor: Cand este necesara evaluarea? Si, mai ales, de ce?

Dintre serviciile Contexpert, va prezentam:

Contabilitate financiara

Inregistrare in scop TVA

Administrare de personal

Inventariere